Data publicării:

Presa românească a preluat fake news-ul promulgării legii pensiilor în Franța „în toiul nopții”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook, Emanuel Macron
Foto: Facebook, Emanuel Macron
Presa românească a preluat povestea promulgării noii legi a pensiilor din Franța în timpul nopții.

Profitând de momentul „noaptea ca hoții” din trecut, presa din România a preluat fără să verifice informația cum că președintele Emmanuel Macron a promulgat în toiul nopții controversata lege a pensiilor care a scos sute de mii de francezi în stradă.

Astfel, în secțiunea de verificare a știrilor a publicației Liberation.fr, se precizează clar: „A nu se confunda faptul că promulgarea legii a survenit la scurt timp după decizia Curții Constituționale cu publicarea sa în Monitorul Oficial, lucru care a avut loc, ca de obicei, la o oră târzie din noapte”.

Presa din Franța a adăugat cu ușurință cuvintele „în toiul nopții”, „în mijlocul nopții”, iar opozanții legii au urmat același trend. Politicianul Jean-Luc Melenchon a transmis pe Twitter: „Macron a vrut să intimideze întreaga Franță în timpul nopții”.

La ce oră a fost promulgată legea cu adevărat

 

Dar toată lumea, inclusiv presa din România care s-a grăbit să preia știrea, confundă promulgarea unei legi cu publicarea textului de lege în Monitorul Oficial. Adevărul este că promulgarea a venit la doar două ore după decizia Curții Constituționale, adică în jurul 19:30.

Un jurnalist al TF1 confirmă: „În jurul orei 17:30, vineri, președintele este informat de decizia Curții Constituționale. Conform informațiilor noastre, la mai puțin de două ore distanță, Emmanuel Macron promulgă legea pensiilor”. Palatul Elysée nu a venit însă cu un punct oficial de vedere.

Mai multe despre controversa măririi vârstei de pensionare

 

Problema legii pensiilor din Franța este că prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, ceea ce este nepopular în rândul populației și a declanșat proteste masive în ultimele săptămâni. Legea a fost promulgată oficial de președintele Emmanuel Macron pe 15 aprilie 2023, după ce a fost validată de Consiliul Constituțional 12. Sindicatele franceze i-au cerut lui Macron să nu promulge legea, dar el a ignorat solicitarea lor. Opoziția a cerut un referendum asupra reformei pensiilor, dar Consiliul Constituțional a respins propunerea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel