Data actualizării:
Data publicării:

Presa germană a luat la ochi România: "Vaccinurile din Europa de Est expiră pentru că nimeni nu le doreşte"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Campania de vaccinare din România este criticată în presa germană, din cauza scăderii ritmului de administrare a dozelor. 

Alegeri prezidentiale 2024

Germanii indică faptul că zeci de mii de doze din România, dar şi din Bulgaria, vor fi distruse pentru că expiră termenul de valabilitate. "Bulgaria și România sunt strâns legate de economia germană, de exemplu prin intermediul furnizorilor de automobile. Acolo, însă, campania de vaccinare se mișcă cu greu. Din ce în ce mai puține persoane vor să fie vaccinate - ceea ce înseamnă că țările caută cu disperare cumpărători", scrie Spiegel.

Guvernul României, sub presiune dublă

În ultimele luni, ritmul campaniei de vaccinare din regiune a încetinit rapid. În aprilie, în medie, aproximativ 100.000 de persoane pe zi au fost vaccinate în România, în timp ce în iunie erau doar 18.000. Situația este similară în Bulgaria. Acolo, în aprilie, în medie, 25.000 de persoane au fost injectate împotriva SARS-COV2 zilnic, iar în iunie doar 8.000.

Astfel, scrie presa germană, guvernele celor două ţări sunt sub presiune dublă. Trebuie să găsească modalităţi pentru a creşte gradul de vaccinare, dar şi cumpărători pentru dozele rămase, pentru a preveni distrugerea lor. Conform sursei citate, în România ar urma să se distrugă peste 35.000 de doze Astra-Zeneca şi Pfizer la finalul lunii iulie, în timp ce în Bulgaria ar urma să fie distruse peste 20.000 de doze. 

Cu toate astea, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că numărul este mai mare. 

'Ieri, 30 iunie, au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, sunt şapte loturi diferite. Am luat decizia ieri, de a carantina aceste zone şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni - date care să fie autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - este foarte posibil să avem această prelungire a perioadei de valabilitate', a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Valeriu Gheorghiţă a amintit că România a încheiat un acord cu Danemarca privind vânzarea a 1.170.000 de doze de la compania BioNTech-Pfizer.

'Toate aceste demersuri vor continua în perioada următoare, încât să menţinem, aşa cum am anunţat, un echilibru între dozele care urmează să fie recepţionate în România, între consumul care este preconizat pentru perioada următoare şi să avem grijă ca dozele de vaccin să nu iasă din perioada de valabilitate', a spus Valeriu Gheorghiță, preşedintele CNCAV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel