Data actualizării:
Data publicării:

Premiul Nobel pentru medicină, acordat suedezului Svante Paabo

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premiul Nobel pentru medicină, acordat suedezului Svante Paabo. Sursa Agerepres
Premiul Nobel pentru medicină, acordat suedezului Svante Paabo. Sursa Agerepres

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat suedezului Svante Paabo pentru descoperirile sale despre evoluția umană.

„Omenirea a fost întotdeauna intrigată de originile sale. De unde venim și care este legătura noastră cu cei care au venit înaintea noastră? Ce ne deosebește pe noi, Homo sapiens, de alți hominini?

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: a secvențiat genomul Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre. De asemenea, a făcut o descoperire senzațională a unui hominin necunoscut până atunci, Denisova. De asemenea, Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene de la acești hominini dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa, în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanță fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

Cercetările fundamentale ale lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenomica. Prin dezvăluirea diferențelor genetice care îi deosebesc pe toți oamenii vii de homininii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru explorarea a ceea ce ne face să fim unici”, spune comitetul Nobel în expunerea motivelor pentru acordarea premiului.

 

Cercetările  lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice: noi; paleogenomica

 

Svante Pääbo a reușit secvențierea genomului Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre și  a descoperit un hominid necunoscut anterior, Denisova. De asemenea, acesta a arătat că transferul de gene a avut loc de la acești hominizi dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa de acum aproximativ 70.000 de ani. Înțelegerea modului de transmitere a genelor de-a lungul generațiilor are numeroase implicații astăzi în fiziologie, de exemplu afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

Cercetările  lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice: noi; paleogenomica. Prin înțelegera diferențelor genetice care disting oamenii de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă un punct de plecare important pentru explorarea a ceea ce ne face unici ca specie umană.

Tatăl său, Sune Bergström, a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Medicină în 1982. Svante Pääbo s-a născut la Stockholm în 1955, însă a lucrat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, din 1999. Premiul este însoţit de o recompensă în valoare de 10 milioane de coroane (circa 920.000 de euro). Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanilor Ardem Patapoutian şi David Julius pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere.

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă marţi cu premiul Nobel pentru fizică, urmat de cel pentru chimie miercuri, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură joi şi de premiul pentru pace vineri, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel