Premierul Sanchez, solicitare către autoritățile din Catalonia, în urma violențelor din Barcelona
Data publicării:
Autor: Mihai Stolnic
WhatsApp
Guvernul de la Madrid a solicitat autorităților din Catalonia, miercuri, prin vocea premierului Pedro Sanchez, să „condamne în mod clar” violențele din Barcelona, care au izbucnit după condamnarea la închisoare a mai multor lideri locali ce pledează pentru independența regiunii autonome, scrie publicația franceză Le Figaro citată de Mediafax.

Premierul spaniol a spus că Guvernul catalan și liderul acestuia, Quim Torra, au datoria de a condamna violențele. „Quim Torra și membrii Guvernului său au datoria politică și morală de a condamna în mod clar și fără echivoc recurgerea la violență în Catalonia”, a spus Pedro Sanchez în cadrul unei scurte conferințe de presă, după ce confruntările dintre protestatari și forțele de ordine au continuat pentru a treia seară la rând, miercuri, la Barcelona, potrivit Mediafax. 

Autoritățile catalane au organizat un referendum, în 2017, în chestiunea independenţei faţă de Spania. Rezultatul acestuia a fost proindependenţă, dar nu a fost aprobat de Curtea Constituţională a Spaniei. Legislativul catalan a proclamat independenţa, dar și-a suspendat ulterior decizia. Țările UE au îndemnat la soluţionarea crizei prin dialog.

Amplele proteste de la Barcelona au izbucnit după ce la începutul acestei săptămâni, după patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a condamnat la închisoare nouă lideri separatiști catalani. Aceștia au primit sentințe între 9 și 13. Cel puțin 78 de persoane au fost rănite în urma celor trei zile de proteste violente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel