Premierul Poloniei, avertisment pentru Zelenski: "Să nu mai insulte vreodată polonezii"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Premierul polonez i-a cerut preşedintelui ucrainean să nu mai insulte polonezii vreodată.

Mateusz Morawiecki s-a referit la discursul lui Volodimir Zelenski susţinut la ONU săptămâna aceasta, când acesta a susţinut că interdicţia instituită de Polonia în privinţa importurilor de cereale ucrainene reprezintă un teatru politic de care beneficiază Rusia.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din Polonia sunt de părere că discursul lui Zelenski denotă o lipsă de recunoştinţă faţă de sprijinul acordat de Polonia Ucrainei.

Polonia este unul dintre cei mai mari donatori de ajutoare militare şi umanitare către ţara sa vecină şi a preluat peste un milion de refugiaţi de război. În timpul unui miting electoral, premierul Mateusz Morawiecki l-a avertizat pe preşedintele Zelenski să nu mai insulte polonezi. Premierul polonez a admis că războiul din Ucraina reprezintă o luptă pentru securitatea Europei şi a menţionat că guvernul va continua să faciliteze livrările militare internaţionale către Kiev, relatează Rador Radio România care citează BBC.

Morawiecki, discurs dur și în timpul săptămânii trecute 

Polonia ar putea aplica interdicţii de import şi la alte produse alimentare din Ucraina, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki, avertizând Kievul să nu escaladeze disputa legată de importul de cereale, transmite Reuters.

Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului după invazia rusă în 2022, însă cele două ţări vecine sunt implicate într-un conflict cu privire la importurile agricole, ce se adânceşte tot mai mult de când Polonia, alături de Ungaria şi Slovacia, a prelungit o interdicţie la importurile de cereale din Ucraina.

'Avertizez autorităţile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom adăuga mai multe produse la interdicţia de import pe teritoriul Republicii Polonia', a declarat Morawiecki pentru postul de televiziune Polsat.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat marţi că Ucraina a făcut primul pas în această dispută comercială, depunând o plângere la OMC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel