Premierul Macedoniei de Nord vrea alegeri anticipate: O greșeală istorică
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Premierul nord-macedonean Zoran Zaev a cerut sâmbătă organizarea de alegeri anticipate, în urma refuzului Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare a ţării sale la blocul comunitar, care era una dintre priorităţile mandatului său, relatează AFP şi dpa.

"Iată ce propun: organizarea rapidă de alegeri prin care voi, cetăţenii, veţi decide calea pe care să mergem", a declarat premierul într-un discurs televizat.

El a calificat eşecul liderilor UE de a conveni asupra lansării negocierilor de aderare cu ţara sa drept "o mare nedreptate" şi "o mare greşeală istorică".

Şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat vineri că impasul în care a ajuns lansarea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord şi Albania reprezintă o "greşeală istorică".

O decizie de a da undă verde acestor negocieri, la summitul european care a avut loc săptămâna aceasta de la Bruxelles, a fost blocată de opoziţia Franţei, susţinută de Danemarca şi Olanda. Parisul argumentează că procesul de extindere a UE în ansamblul său necesită o reformă şi că UE trebuie să-şi facă ordine în propria "curte" înainte de a primi noi membri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel