Premierul japonez Fumio Kishida încheie mandatul cu o întâlnire crucială în Coreea de Sud
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida, aflat la finalul mandatului său, va efectua o vizită de două zile la Seul începând de vineri, unde se va întâlni cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida se va deplasa vineri la Seul pentru o vizită de două zile, pentru a se întâlni cu preşedintele Yoon Suk Yeol, cu care a lucrat la strângerea relaţiilor bilaterale, au anunţat marţi autorităţile de la Tokyo şi Seul.

"Japonia şi Coreea de Sud sunt vecini importanţi unul pentru celălalt şi ar trebui să lucreze ca parteneri pe un evantai larg de probleme internaţionale", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, confirmând deplasarea lui Kishida.

Între cele două ţări vecine, aliate cu SUA în materie de securitate, se menţin divergenţe în privinţa unor probleme istorice datând din timpul ocupaţiei coloniale brutale a Peninsulei Coreene de către Japonia, între 1910 şi 1945.

Însă preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut din restabilirea legăturilor cu Japonia o prioritate absolută în faţa ameninţărilor crescânde ale Coreei de Nord, şi a efectuat la Tokyo prima sa vizită oficială în 2023.

Fumio Kishida a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la conducerea Partidului Liberal-Democrat (PLD, conservator) şi, implicit, la cel de prim-ministru. PLD urmează să îşi desemneze noul lider în ziua de 27 septembrie.

Potrivit mass-media japoneze, Kishida doreşte să îl întâlnească pe Yoon şi să îl asigure că apropierea dintre ţările lor va continua şi sub viitoarea administraţie.

"Prim-ministrul Kishida, anticipându-şi demisia, dorea foarte mult să vină într-o vizită în Coreea de Sud pentru a discuta despre orientarea viitoare a relaţiilor dintre cele două ţări", a declarat administraţia prezidenţială de la Seul.

Kishida şi Yoon s-au întâlnit cu prilejul unui summit trilateral cu China în luna mai. "Aş dori să spun că, indiferent cine va fi responsabil de afacerile statului, cooperarea şi sinergia între Coreea şi Japonia vor fi menţinute pe viitor", a declarat Yoon, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel