Premierul indian Modi vizitează Ucraina: Vrem o soluționare pașnică a războiului
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a ajuns astăzi în Ucraina, o țară devastată de război, unde este așteptat să împărtășească perspectivele sale privind o soluționare pașnică a conflictului în curs de desfășurare.

Vizita sa vine la aproape șase săptămâni după controversata sa călătorie la Moscova, care a atras critici din partea Statelor Unite și a unora dintre aliații săi occidentali, potrivit NDTV.com.

Modi a sosit la Kiev din Polonia, la bordul unui tren special denumit „Rail Force One”, călătoria durând aproximativ 10 ore. Aceasta este a doua și ultima etapă a turneului său în două țări. Premierul indian a fost însoțit de ministrul de externe, S. Jaishankar, și de consilierul pentru securitate națională.

Vizita lui Modi în Ucraina marchează prima călătorie a unui prim-ministru indian în această țară de la obținerea independenței în 1991.

„Aștept cu nerăbdare oportunitatea de a consolida discuțiile anterioare cu președintele Zelenski, de a întări cooperarea bilaterală și de a împărtăși perspectivele noastre privind o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina”, a declarat Modi înainte de a părăsi Delhi.

India a menținut până acum o poziție neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, cerând dialog și diplomație pentru rezolvarea conflictului. Guvernul lui Modi a extins politica tradițională de nealiniere a Indiei la o „multi-aliniere”, angajându-se independent cu ambele țări.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că India ar putea juca un rol esențial și constructiv în rezolvarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

În cursul vizitei sale, Modi va avea discuții atât individuale, cât și la nivel de delegație cu președintele Zelenski, concentrându-se pe găsirea unei soluții negociate pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina. Această vizită subliniază importanța pe care India o acordă găsirii unei soluții diplomatice și pașnice la una dintre cele mai grave crize de securitate din lume.

Modi în Polonia

Modi a vizitat Polonia miercuri, devenind primul premier indian care călătorește în această țară după aproape o jumătate de secol, de la vizita lui Morarji Desai în 1979. În timpul vizitei sale, Modi s-a întâlnit cu premierul Donald Tusk și cu președintele Andrzej Duda pentru a avansa parteneriatul bilateral și a interacționat cu comunitatea indiană din Polonia.

În declarația sa de plecare, Modi a subliniat că vizitează Polonia într-un moment în care cele două țări marchează 70 de ani de relații diplomatice. „Polonia este un partener economic cheie în Europa Centrală. Angajamentul nostru reciproc față de democrație și pluralism întărește și mai mult relația noastră”, a spus el. De asemenea, a menționat că va discuta despre rezolvarea pașnică a conflictului din Ucraina.

Narendra Modi este un politician indian care ocupă funcția de prim-ministru al Indiei din mai 2014. Este membru al partidului Bharatiya Janata Party (BJP) și lider al mișcării naționale hinduse Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

Înainte de a deveni prim-ministru, a fost ministru-șef al statului Gujarat din 2001 până în 2014. Modi este cunoscut pentru politicile sale economice și reformele sale, dar și pentru abordarea sa naționalistă și pentru controversatele politici legate de comunitatea musulmană din India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel