Premierul Ciucă, întâlnire cu delegaţia FMI; Ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 09 iun 2022, 18:42
WhatsApp
Premierul Ciucă, întâlnire cu delegaţia FMI; A apreciat îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale
Premierul Nicolae Ciucă a primit joi, la Palatul Victoria, delegaţia Fondului Monetar Internaţional aflată în România pentru misiunea anuală de evaluare, context în care a apreciat evaluările pozitive ale misiunii FMI, precum şi îndrumările făcute la nivelul politicilor fiscale în vederea reducerii deficitelor şi asigurării unei creşteri economice sănătoase, în contextul dificil generat la nivel european şi internaţional de efectele crizelor recent.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, anul acesta se împlinesc 50 de ani de când România este membră a FMI, ocazie folosită de premierul român pentru a mulţumi reprezentanţilor Fondului pentru asistenţa tehnică şi financiară de care a beneficiat ţara noastră în toţi aceşti ani.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 

'M-am bucurat să văd că evaluările evidenţiază creşterea economică obţinută de România în condiţiile dificile în care ne aflăm. Acest lucru ne confirmă că măsurile pe care le-am luat în această perioadă au fost corecte şi ne oferă încrederea pentru a continua reformele şi politicile guvernamentale pe care ni le-am asumat. Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă înseamnă reforme care garantează o dezvoltare sustenabilă şi eficientă', a subliniat premierul, citat în comunicat.

Totodată, prim-ministrul a prezentat eforturile autorităţilor, în conjunctura geo-politică şi economică actuală, de a asigura sprijin pentru refugiaţii din Ucraina şi de a creşte rezilienţa economiei la factorii externi, care au un impact important la nivelul economiei naţionale şi regionale. În acest context, şeful Executivului a evidenţiat importanţa pe care o acordă Guvernul dezvoltării agriculturii în vederea asigurării securităţii alimentare şi investiţiilor destinate creşterii capacităţii de a produce energie electrică din resurse regenerabile şi exploatării gazului din Marea Neagră.

'România are capacitatea şi dorinţa de a deveni independentă energetic în următorii ani. Investiţiile în noi capacităţi de producţie energetică, precum şi exploatarea gazului din Marea Neagră vor asigura independenţa energetică a României şi ne vor oferi oportunitatea de a deveni un pilon important pentru securitatea energetică a Europei', a declarat Ciucă.

G Ad:

În acelaşi cadru, premierul a prezentat măsurile Guvernului în sprijinul economiei, dar şi al cetăţenilor vulnerabili, afectaţi de creşterea preţurilor şi de problemele din lanţul de aprovizionare, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, atât pentru stimularea investiţiilor, cât şi pentru sprijinirea categoriile afectate de creşterile de preţuri la energie şi alimente.

Totodată, premierul a arătat că Executivul abordează integrat fondurile care contribuie la dezvoltarea ţării, menţionând programele operaţionale aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, dar şi celui pentru perioada 2021-2027, care are majoritatea programelor pregătite pentru atragerea de fonduri europene.

Ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării

Conform comunicatului, ambele părţi au subliniat importanţa digitalizării, atât pentru dezvoltarea şi modernizarea economiei, cât şi pentru obţinerea unei mai bune performanţe fiscale. În acest sens, premierul a prezentat principalele măsuri implementate şi efectele care se resimt deja în funcţionarea sistemelor de linie.

În cadrul dialogului, reprezentanţii FMI au arătat apreciere pentru eforturile făcute în sensul controlului asupra creşterii inflaţiei, dar şi a respectării angajamentelor asumate în privinţa deficitului. Pe acest subiect, premierul a menţionat decizia luată pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale.

'Acest raport reprezintă pentru Guvernul României nu doar o fotografie de etapă pentru situaţia economică a ţării, dar şi un vot de încredere primit din partea uneia dintre cele mai importante instituţii financiare internaţionale, care cunoaşte îndeaproape evoluţia noastră din ultimii zeci de ani', a mai declarat premierul în discuţiile avute cu reprezentanţii FMI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro