Data publicării:

Premierul britanic, Rishi Sunak: Extremiștii islamici, grupurile de extremă dreaptă răspândesc otravă

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres
Într-un discurs neobișnuit susținut în afara casei sale din Downing Street, Sunak a declarat că "în săptămânile și lunile recente, am asistat la o creștere șocantă a perturbărilor și criminalității extremiste."

După săptămâni de tensiuni crescânde în Marea Britanie legate de conflictul din Gaza, premierul Rishi Sunak a declarat vineri că "a venit momentul" să se lupte împotriva forțelor extremiste, avertizând că "democrația în sine este o țintă".

Într-un discurs neobișnuit susținut în fața casei sale din Downing Street, Sunak a spus că "în săptămânile și lunile recente am asistat la o creștere șocantă a perturbărilor și criminalității extremiste", notează NDTV.

Protestatari de dreapta au fost, de asemenea, arestați când au venit în Londra pentru diferite evenimente naționale.

"Extremiștii islamici și grupurile de extremă dreaptă răspândesc un venin. Acel venin este extremismul", a declarat Sunak.

Situația a devenit critică săptămâna trecută, când reprezentantul Camerei Comunelor a declarat că a renunțat la procedurile comune în timpul unei dezbateri din cauza preocupărilor privind siguranța parlamentarilor.

Sunak a spus că protestele, o apariție regulată în fiecare sâmbătă în capitală, "au degenerat în intimidare, amenințări și acte planificate de violență".

"Acum democrația noastră însăși este o țintă. Ședințele consiliilor și evenimentele locale au fost întrerupte.

"Parlamentarii nu se simt în siguranță în casele lor. Convențiile parlamentare de lungă durată au fost perturbate din cauza preocupărilor legate de siguranță", a adăugat el.

Prim-ministrul a spus că "poliția are o misiune dificilă în gestionarea protestelor", dar că "trebuie să tragem o linie".

"Le spun polițiștilor, vom fi alături de voi atunci când veți acționa", a adăugat el.

Discursul lui Sunak a venit în contextul în care figura politică de stânga George Galloway a fost aleasă în Parlamentul britanic, profitând de nemulțumirea legată de războiul dintre Israel și Hamas.

Sunak a spus că este "alarmant dincolo de măsură" că alegătorii l-au ales pe un candidat "care minimalizează grozăvia a ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie și care glorifică Hezbollah".

Guvernul va dezvălui în curând un "cadru nou, robust" pentru a aborda extremismul, care va include susținerea programului de contraradicalizare „Prevent” și cererea ca universitățile să oprească activitățile extremiste din campusuri, a explicat el.

"Nu este suficient să trăim unul lângă altul, trebuie să trăim împreună, uniți de valori comune și de o angajare comună față de această țară", a spus Sunak. "A venit acum momentul să stăm împreună împotriva forțelor divizate", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel