Data actualizării:
Data publicării:

Premieră medicală în Spania. O femeie a reușit să nască după un transplant de uter

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Tamara Franco a născut pe 10 martie, la Spitalul Clinic din Barcelona, acesta fiind primul caz de acest fel din Spania care a avut succes, după un transplant de uter.

„Întotdeauna am avut acel spirit matern”, spune mama. Copilul, care a petrecut 43 de zile în spital, s-a născut în a 30-a săptămână de gestație și a cântărit 1.125 g, potrivit 20minutos.es.

Cazul a devenit primul de acest gen în toată Spania, iar medicii asigură că acest tip de intervenție chirurgicală „poate fi făcută doar de 10 sau 12 echipe în întreaga lume”.

Tamara s-a născut cu sindromul Rokitansky, o boală pe care dr. Francisco Carmona, șeful Serviciului de Ginecologie de la Clinică, o descrie drept un sindrom „care face ca unele paciente să se nască fără vagin și uter”.

Tamara, însă, s-a născut fără uter. „Cel mai rău lucru care mi s-ar putea întâmpla în viață”, spune ea. Din acest motiv, după ce a văzut că un alt copil s-a născut în Suedia după un transplant de uter, a decis să investigheze singură și a găsit contactul medicilor. 

În octombrie 2020, Dr. Carmona și Dr. Antonio Alcaraz, șeful Serviciului de Urologie și Transplant Renal, împreună cu echipele lor au operat-o pe Tamara și i-au transplantat un uter. „Rezultatul a fost excelent, uterul a funcționat foarte bine de la început”, explică medicii.

Următorul pas a fost efectuarea primului transfer de embrioni, însă, nu a funcționat. „Am rămas însărcinată, dar am făcut avort”, spune Tamara, care spune că acest lucru a descurajat-o puțin, dar i-a și dat putere.

În cele din urmă, în al patrulea transfer de embrioni, Tamara a rămas din nou însărcinată. „Adevărul este că nu am crezut. Am trecut printr-o sarcină cu mare teamă, a fost o sarcină riscantă”, spune pacienta.

În a 30-a săptămână de sarcină, medicii au efectuat o operație de cezariană în Maternitatea Spitalului Clínic din Barcelona, iar copilul s-a născut. „Îmi amintesc întreg acest proces cu mare entuziasm, mare anxietate, mare îngrijorare și mare bucurie. A fost punctul culminant al unei călătorii de mulți ani”, spune dr. Carmona, unul dintre liderii acestui proiect.

La rândul lor, părinții bebelușului spun că este un miracol ceea ce s-a întâmplat. „Când mi-au arătat copilul și m-am uitat la el, i-am spus: acesta este al meu? Nu încetezi niciodată să crezi asta, pare un vis” spune Tamara, care după atâta vreme este în sfârșit mamă.

„Adevărul este că este un lucru incredibil să știi că ai acolo o persoană mică care vine dintr-o dragoste atât de mare”, spune Jesús Robles, tatăl bebelușului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel