Premieră în lupta cu COVID-19. Dispozitiv inovator creat la Universitatea Politehnica Timişoara
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 14 apr 2020, 22:24
WhatsApp
Colectivele de cercetare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara au realizat, în premieră cel puţin naţională, prototipul unui dispozitiv de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, cu care ar putea fi dotate secţiile de terapie intensivă, şi care ar fi deosebit de util în special acum, în lupta cu coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu numai.

Funcţionarea dispozitivului se bazează pe reducerea încărcăturii microbiologice prin expunerea la radiaţii ultraviolete de tip UVC a aerului expirat de pacienţii aflaţi în stare critică, infectaţi cu SARS-CoV-2, care sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Dispozitivul este conectat la portul de exhaustare al ventilatorului care actualmente comunică liber cu atmosfera.

Dispozitivul de sterilizare a aerului expirat de pacienţi, realizat de colectivele departamentelor CAICON (Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Organici şi Naturali) şi MEO (Măsurări şi Electronică Optică) din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, cu sprijinul unui grup de voluntari care doresc să colaboreze în sensul îmbunătăţirii produsului, a fost apreciat de medicii anestezişti ca fiind extrem de util.

Prototipul este în faza de testare în laborator, pe un ventilator de terapie intensivă, în cadrul Centrului Oncogen, care dispune de infrastructura necesară testării din punct de vedere microbiologic, rezultatele preliminarii fiind promiţătoare. După încheierea testelor, Universitatea Politehnica Timişoara intenţionează patentarea dispozitivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?