Data publicării:

Predoiu, TRANȘANT cu PROCURORII: Luați-le banii!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a participat astăzi, 19 mai 2020, la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”.

Alegeri prezidentiale 2024

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalității Informatice și Proprietății Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentul de Justiție al Statelor Unite, FBI, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul IGPR și Biroul Internațional Împotriva Stupefiantelor și de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Ce a spus ambasadorul SUA

În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiției pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.

Aș dori să îi mulțumesc prietenului meu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru întrega muncă depusă și dedicația de care dă dovadă în reconstrucția și întărirea statului de drept în România. Este o sarcină dificilă, dar, cu oameni ca el la conducere, statul de drept va prevala.

Totodată, Adrian Zuckerman a subliniat că „Statele Unite și președintele Trump îi salută pe toți oamenii puternici moral și integri.  Vom fi alături de ei și de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România și pentru menținerea statului de drept. Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept.

Mulțumiri ambasadorului Zuckerman

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a mulțumit ambasadorului Zuckerman pentru sprijinul oferit și a numit colaborarea cu Ambasada SUA la București, „o piatră de temelie în strategia de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale”. Totodată, Cătălin Predoiu a avut un mesaj ferm către procurorii din România:

Puneți întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiți toate mijloacele disponibile pentru a urmări și recupera activele din jurisdicția noastră națională și nu numai.

Partea practică a webinar-ului, la care au participat procurori specializați și polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a constat în testarea capacitații de reacție a specialiștilor români din domeniul criminalității informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entități publice implicate în gestionarea situațiilor impuse de pandemia de Coronavirus.

Discursul integral al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu

'Dragi colegi, Doamnelor și Domnilor,

Dragă Prietene, Domnule Ambasador,

Cu câteva săptămâni în urmă, ne-am întâlnit la primul nostru webinar dedicat combaterii  criminalității informatice și apărării proprietății intelectuale. Spuneam cu acea ocazie că excelenta colaborare cu Ambasada SUA la București este o piatră de temelie în strategia de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale.

Reafirm acest lucru cu tărie și, așa cum a spus cu acea ocazie, în calitate de prieten, ambasadorul Adrian Zuckerman, împreună, umăr la umăr, vom susține toate eforturile de îmbunătățire a aplicării legii, a cooperării judiciare internaționale și a statului de drept.

Astăzi, deschidem o serie de 4 noi webinar-uri dedicate pregătirii procurorilor și polițiștilor români cu privire la aspecte mai specifice legate de investigarea unor forme de criminalitate cibernetică:

Primul, cel de azi, este dedicat investigării Atacurilor de tip Ransomware. Pe această temă doresc să fac câteva observații și profit de această ocazie pentru a susține câteva idei:

Investigarea formelor complexe de criminalitate, națională și internațională, implică nu doar un nivel ridicat de specializare, ci și o bună cooperare între toate agențiile de aplicare a legii. Evenimentul de astăzi este dedicat în special polițiștilor, un partener important pentru procurorii noștri. Calitatea muncii lor va fi reflectată în mod corespunzător în anchetele penale încheiate cu succes ulterior. Prin urmare, mulțumesc personal Ambasadei SUA pentru că a ales acest subiect specific dedicat unității noastre specializate în domeniul criminalității informatice din cadrul Poliției Române și de a susține, de asemenea, prin alte mijloace, activitatea polițiștilor noștri.

Cel de-al doilea webinar, care va fi organizat la sfârșitul acestei luni – este dedicat Danger in the Dark – Combating Criminal Dark Web Marketplaces during the Covid-19 Pandemic. După cum am remarcat cu toții, această pandemie oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale critice și de a dezvolta o adevărată piață paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această amenințare a fost un pas important. Vom continua să facem acest lucru. Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele și urmărirea penală a faptelor infracționale.

De exemplu, recent, la nivelul UE, am înregistrat o creștere a infracțiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind că vând echipament medical au obținut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public (adică spitale). De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase și au obținut profit substanțial din această activitate ilicită.

Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicții, și prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autoritățile legale din cauza rapidității acțiunilor lor.

Contracararea acestor acțiuni necesită cea mai bună utilizare a instrumentelor legale, de la schimbul de informații în timp util la obținerea de dovezi care trebuie aduse în instanța de judecată. Este nevoie de proceduri bine puse la punct și rapide, chiar înainte de lansarea cererilor formale de cooperare internațională pentru înghețarea banilor și pentru a ajunge la veriga finală a grupului infracțional.

Vă încurajez să cooperați atât intern, cât și internațional cu partenerii voștri, pentru a construi o încredere reciprocă, deoarece acest lucru este crucial pentru aplicarea legii și sistemul judiciar în aceste zile. Al treilea webinar, dedicat și procurorilor și forțelor de ordine române, vizează aspecte ale spălării banilor în acest context complex - Chasing Criminals and their Money during the Covid-19 Pandemic – Money Laundering and Cryptocurrency.

În acest caz, împreună cu Oficiul Național pentru Prevenirea și Controlul Spălării Banilor și ANABI (Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate), specialiștii noștri vor discuta despre urmărirea banilor reali și virtuali în contextul activității infracționale intense din timpul Pandemiei.

Timpul este de o importanță crucială atunci când este vorba de spălarea banilor prin transferuri online. În acest caz, probabil mai mult decât în orice alt tip de infracțiuni, este vital să reacționăm instantaneu. Prin urmare, vă încurajez pe toți să găsiți rapid soluții și să acționați și mai repede. Mediul criminal de astăzi s-a schimbat și luptăm cu o combinație periculoasă de inovație și produse IT inovatoare.

Vă rog să utilizați, cât mai rapid posibil, mecanismele de cooperare internațională, INTERPOL, EUROPOL, EUROJUST și să comunicați prin rețele specializate, cum ar fi CARIN (rețeaua de recuperare a activelor) sau AMON (rețea operațională anti spălare de bani). Toate aceste canale de cooperare sunt disponibile și necesită implicarea voastră.

În sfârșit, ultimul webinar va avea un accent și mai specializat: Advanced Criptocurrency - Tracing Cryptocurrency to Make Cases. Ca țintă generală a acestor webinarii, dar și ca obiectiv principal pentru toată activitatea noastră de zi cu zi - vă rugăm să rețineți motivele pentru care au fost comise aceste infracțiuni. Banii!

Puneți întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiți toate mijloacele disponibile pentru a urmări și recupera activele din jurisdicția noastră națională și nu numai. Folosiți facilitățile pe care le oferă legile noastre pentru a ajunge în jurisdicții străine, inclusiv în cele offshore și asigurați-vă că „infracțiunea se plătește”.

Avem deja mai multe cazuri concrete în care monedele virtuale au fost confiscate și sunt gestionate în prezent de ANABI. Acesta este un început bun; cu toate acestea, trebuie să continue cu mai multă putere și cu mai multe rezultate.

Îi încurajez pe colegii noștri de la parchete și agențiile de aplicare a legii să folosească aceste patru ocazii pentru a discuta despre experiențele lor, pentru a împărtăși provocările cu care se confruntă și, cel mai important, pentru a găsi cele mai bune soluții în parteneriat.

Doamnelor si domnilor,

Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor și forțelor de ordine române să acorde cea mai mare atenție criminalității organizate, în special infracțiunilor informatice săvârșite în acest context nefericit și să le cerceteze cu un nivel ridicat de profesionalism.

Îmi exprim din nou mulțumirile pentru sprijinul acordat de autoritățile americane și sunt încrezător că vom reuși să combatem aceste provocări împreună.' potrivit site-ului Ministerului Justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel