Preda: referendumul pentru noua Constituție, cu cvorum
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a afirmat, vineri, într-o postare pe blogul său, că referendumul pentru revizuirea Constituției nu poate fi validat fără menținerea unui prag de prezență de 50%, informează Mediafax.

Autor: Pancu Raluca

Acesta a precizat că susține poziția fostului președinte, Ion Iiescu, care a declarat la rândul său că principiul majorității nu poate fi încălcat, reprezentând  o dovadă tacită a ”forței democrației” .

”Sunt de acord cu fostul preşedinte. Principiul majorităţii nu poate fi nesocotit. De la grecii antici până azi, principiul majorităţii înseamnă mai mult de jumătate", a afirmat europarlamentarul PDL.

Cristian Preda a adăugat că procesul de revizuire a Constituției nu poate fi legitimat ”de o mână de voturi” și de aceea solicită majorității din Parlament ”să retragă proiectul de modificare a pragului pentru referendumuri.”

Ion Iliescu vrea prag, dar cu prelungirea timpului de votare

Preşedintele PSD, Ion Iliescu, a afirmat, joi, că în condițiile menținerii cvorumului actual este necesară o prelungire a timpului acordat pentru participarea la vot, întrucît există o majoritate a populației din Europa care nu își mai exercită acest drept.

” În toată Europa participarea la vot e mai slabă decât a fost în momentele de mai multă agitaţie politică, mai multă animaţie politică. Acum lumea nu prea mai merge la vot, chiar şi în ţări cu mare tradiţie. Sunt numai câteva ţări unde prezenţa e mare - belgienii şi grecii au obligativitatea prezenţei la vot", a precizat Ion Iliescu.

Declarațiile celor doi politicieni contrazic acțiunea parlamentarilor USL , care au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel