Ingrediente
Blatul 1:
-5 ouă
-5 linguri lapte
-5 linguri zahăr
-5 linguri ulei sau unt
-6 linguri făină
-1 strop de sare
-1 linguriţă rasă praf de copt
Vezi AICI cum se prepară acest blat
Blatul 2 (din albuş):
-8 albuşuri
-8 linguri de zahăr
-250 g nuci
-4 linguri făină
-1 linguriţă rasă praf de copt
Crema
-8 gălbenuşuri
-8 linguri de zahăr
-250 g ciocolată neagră sau cu lapte
-250 g unt
- 2 linguri de coniac bun sau câteva picături de rom (la mătuşi scria Grand Marnier sau Rom Havana ???? )
Cum se prepară
Albuşurile se bat spumă tare cu zahărul, până se dizolvă complet. Se adaugă nucile tăiate la cuţit, făina amestecată cu praful de copt. Se amestecă foarte uşor, de jos în sus, să rămână aluatul pufos şi se toarnă în tava de cuptor, tapetata cu hârtie de copt, la foc potrivit – 180 de grade Celsius, scrie pofta-buna.com.
În 15 minute foile sunt gata. Pentru un gust mai deosebit, nucile se prăjesc înainte, se sfărâma coajă şi apoi se taie şi se adăugă în blat. Se lasă la răcit blaturile şi se face crema pe abur. Gălbenuşurile cu zahărul şi ciocolata ruptă bucăţi se pun pe bain-marie (să nu atingă fundul cratiţei apa) şi se amestecă până când zahărul se topeşte complet şi crema se îngroaşă. Trebuie să nu depasesca temperatura de 60 de grade.
Crema trebuie să fie legată şi groasă ca o maioneză. Cel mai bine este să amestecaţi. Când vedeţi că e fierbinte, mai daţi deoparte şi continuaţi amestecarea, iar puneţi pe foc şi tot aşa, până când se îngroaşă bine crema.
După ce se răceşte, se adaugă untul moale, la temperatura camerei şi se amestecă bine cu mixerul (telul), până se încorporează şi iese o cremă spumoasă. Apoi, se adăugă şi coniacul.
Asamblare
În tava în care s-a copt se aşază blatul galben, se unge cu toată cremă, se aşează blatul alb cu nucă şi se presează uşor, ca să fie crema uniformă la mijloc.
Deasupra se poate face glazura din ciocolată (200 g ciocolată topită cu 200 g smântână) sau se unge cu aceeaşi cremă din interiorşi se lăsa aşa, simplu, sau se presara cu nucă măcinată. Se dă la rece minim 12 ore şi poi se taie în ce forme doriţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Epidemie de gripă și scarlatină în România! Informații de ultimă oră
- ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală
- Nu e perioada planurilor. Daniela Simulescu: Să nu te superi că lucrurile nu ies cum ai visat azi-noapte!
- Cum a ajuns obez un copil de mare sportiv. Psiholog: Și-a arătat trei traume din două propoziții
- Sectorul 1, după ce Clotilde a promis creșe, grădinițe și școli: 800 de copii au rămas de din afară