Data actualizării:
Data publicării:

Prăjitura Budapesta. Nu o poți refuza! Rețeta bine păstrată a mamei

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Prăjitura Budapesta este unul dintre deserturile copilăriei care nu poate fi refuzat. Iată cum se prepară această "minunăție".

Ingrediente

Nuci pralinate

- 100 grame zahăr

- 100 grame nuci

Foile 

- 125 grame unt

- 1 ou

- 6 linguri lapte

- 6 linguri zahăr

- 1-2 lingurițe amoniac stins cu oţet

- 2 linguri cacao

- 300 grame făină

Vezi și: Salata "arnăuților". Rețeta veche moștenită din comunism

Foaia albă

- 4 ouă

- 4 linguri zahăr

- 4 linguri făină

- 1 lingură ulei

- coajă de lămâie (dacă nu este tratată chimic)

Crema

- 1 litru lapte

- 1 ou

- 300 grame zahăr

- 6 linguri făină

- 200 grame unt

Preparare "nuci pralinate"

Zahărul se pune la topit. Când zahărul s-a topit, se adaugă nucile întregi. Se amestecă bine şi se ia vasul de pe foc. Nucile pralinate se sfărâmă într-un mojar.

Preparare foi

Se amestecă zahărul cu oul, untul, cacaua, laptele, amoniacul stins cu oţet şi la final făina, scrie delicatesa.ro. Se obţine un aluat care se împarte în două. Fundul unei tăvi se unge cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se coc cele 2 foi, întinzând cu mâna aluatul pe toată suprafaţa tăvii. Se coc la 200 grade timp de 30 de minute.

Vezi și: Cartofi cu smântână și boia. Rețetă veche găsită într-un calendar culinar din 1985

Preparare foaia albă

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Peste ele se adaugă gălbenuşurile bătute cu ulei, făina şi coajă rasă de lămâie. Se amestecă uşor cu lingura până se omogenizează. Această compoziţie se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, aceeaşi tavă pe fundul căreia s-au copt şi cele 2 foi pentru prăjitură. Se coace la 200 grade timp de 20 de minute, până când se face aurie pe suprafaţă.

Preparare cremă

Într-o cratiţă se pun pe foc oul, zahărul, 4-5 linguri lapte, făina şi când încep să fiarbă se adaugă şi restul de lapte. Se amestecă continuu pentru a nu se prinde de fundul cratiţei. Se lasă pe foc până se îngroaşă. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească puţin, după care se adaugă untul. Se amestecă compoziţia şi se lasă până se topeşte untul.

Asamblare

Se începe cu o foaie neagră, peste care se pune crema caldă. Peste cremă se pune foaia albă şi peste din nou cremă. Se pune şi ultima foaie, foaia neagră, şi deasupra restul de cremă. Se presară deasupra nuci pralinate măcinate. Prăjitura se lasă aşa până a doua zi, când se vor înmuia foile şi o puteţi tăia cu uşurinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel