Prăbușirea elicopterului în care s-ar fi aflat președintele Iranului. Reacții la nivel internațional
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Au venit mai multe reacții după prăbușirea elicopterului în care s-ar fi aflat președintele Iranului, Ebrahim Raisi.

Ministerul de Externe al Rusiei

"Rusia este pregătită să ofere tot ajutorul necesar în căutarea elicopterului dispărut și în investigarea cauzelor incidentului", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de agenția de știri RIA din Rusia, scrie Reuters.

Ministerul de Externe al Arabiei Saudite

"Regatul Arabiei Saudite afirmă că este alături de Republica Islamică Iran în aceste circumstanțe dificile și este pregătit să ofere orice asistență de care au nevoie serviciile iraniene", a declarat ministerul într-un comunicat. De asemenea, a menționat că guvernul saudit urmărește cu "mare îngrijorare" știrile referitoare la elicopterul lui Raisi.

Ministerul de Externe turc

"Sperăm că oficialii iranieni, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, sunt în siguranță și sănătoși", se arată într-un comunicat.

 Ministerul de Externe al Qatarului

"Exprimăm profunda îngrijorare a statului Qatar cu privire la incidentul de aterizare dificilă a elicopterului președintelui iranian. Confirmăm disponibilitatea statului Qatar de a oferi toate formele de suport în căutarea aeronavei președintelui iranian. Ne exprimăm dorințele statului Qatar pentru siguranța președintelui iranian, a ministrului de externe și a însoțitorilor lor", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Comisia Europeană

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că a activat serviciul său de mapare prin satelit pentru a ajuta eforturile de căutare, după o solicitare de asistență din partea Iranului. Serviciul de management al situațiilor de urgență Copernicus furnizează produse de mapare bazate pe imagini satelitare.

Departamentul de stat al SUA

"Urmărim cu atenție rapoartele despre o posibilă aterizare forțată a unui elicopter în Iran care îi transporta președintele iranian și ministrul de externe", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat într-un comunicat.

Joe Biden, președintele SUA

Un purtător de cuvânt al președintelui Biden, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor de la bordul Air Force One că președintele a fost informat cu privire la situație. Nu a oferit detalii suplimentare.

Președintele azerilor, Ilham Aliyev

(Raisi se întorcea din Iran de la granița cu Azerbaidjan când elicopterul său s-a prăbușit).

"Astăzi, după ce ne-am luat la revedere de la președinte Republicii Islamice Iran, Ebrahim Raisi, am fost profund tulburați de știrea că un elicopter care transporta delegația de vârf a aterizat forțat în Iran."

"Rugăciunile noastre către Allah Atotputernicul sunt pentru președintele Ebrahim Raisi și cu delegația care îl însoțește. Republica Azerbaidjan este gata să ofere orice asistență necesară."

Guvernul irakian

Guvernul irakian a declarat într-un comunicat că a instruit Ministerul de Interne, Crucea Roșie și alte entități relevante să ofere ajutor Iranului vecin în misiunea de căutare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel