Povestea românului care și-a transformat gospodăria într-un muzeu al Țării Hațegului / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube Virtual Press
Sursă foto: Captură YouTube Virtual Press
Un bărbat din Peșteana și-a transformat gospodăria într-un muzeu al satului hațegan.

Un hunedorean din Peșteana pe nume Anton Socaci și-a transformat casa veche de peste un secol într-un muzeu al satului hațegan, în care păstrează sute de obiecte rare, folosite în trecut de localnici în gospodăriile țărănești, conform zhd.

„Muzeul povestește oaspeților săi viața oamenilor din zonă, din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. El cuprinde colecții de piatră, carte, ceramică, îmbrăcăminte și obiecte de gospodărie și personale”, spune Anton Socaci.

Casa este de peste 120 de ani, fiind construită în 1896, iar gospodăria este presărată cu numeroase obiecte tradiționale specifice locului.

„Casa are trei încăperi: o cameră de zi, o cameră bună – numită în Banat camera de fală – și bucătăria țărănească. Are pivniță și anexe. Ea a fost lucrată destul de bine, din lemn de stejar, pentru că în Țara Hațegului în acele vremuri de la începutul secolului XX, localnicii își făceau case din lemn de stejar, adus din pădurile de pe dealurile din apropiere, ori din alte lemne de esență tare, ca frasinul. Țigla de Jimbolia cu care este acoperită casa este și ea aparte. A rezistat de peste un secol și cred că va mai dăinui cel puțin 100 de ani”, a mai spus Anton Socaci.

Proprietarul a lucrat ca ziarist, iar din această meserie a deprins și pasiunea pentru obiectele țărănești și tradițiile populare. Acesta a început să colecționeze diferite obiecte, iar acum a făcut din mica gospodărie un adevărat muzeu.

„A fost o vreme în care multă lume arunca astfel de obiecte casnice. Veneau așa-ziși pasionați de astfel de lucruri vechi și le luau pentru a le vinde apoi prin Austria și Ungaria, unde ajungeau în colecții și muzee. Eu le-am adunat pentru a le păstra aici, în muzeul pe care l-am amenajat la Peșteana”, a mai precizat bărbatul.

Muzeul lui Anton Socaci a fost înființat de peste două decenii. Cei care îi trec pragul sunt invitați să viziteze casa, curtea, dar și grădina la capătul căreia Anton Socaci a transformat malul pârâului care traversează satul într-un loc primitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel