Povestea pisicii „CC”, primul animal de companie clonat vreodată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Semantic Scholar/Wiki Commons
foto: Semantic Scholar/Wiki Commons
În 2001, oamenii de știință au reușit să creeze prima clonă genetică a unei pisici. Animalul, botezat CC, a fost sănătos la naștere și a dus o viață normală.

Această pisică, adusă pe lume prin cezariană pe 22 decembrie 2001, este primul animal de companie clonat vreodată. În mod surprinzător și contrar tuturor așteptărilor, CC nu arăta la fel ca pisica a cărei clonă era.

Transfer nuclear

Astfel, Felis domesticus se alătură celorlalte specii (oi, șoareci, vaci, capre, porci și multe altele) care au fost clonate prin tehnica denumită „transfer nuclear”. Procedura implică transferarea de ADN de la o celulă donatoare la un ovul al cărui nucleu a fost îndepărtat. Mark Westhusin și echipa sa de cercetători de la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri de transfer de ADN, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul adult, potrivit Science Daily.

Doar CC a supravieţuit

Au rezultat 82 de embrioni clonați, care au fost transferați la șapte femele-gazdă. Una dintre femele a rămas însărcinată, însă fetusul nu s-a dezvoltat complet. Succesul a venit după ce cercetătorii și-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celulă, provenit de la o femelă adultă, care avea pe blană un model în trei culori. Din cei 87 de embrioni clonați implantați, CC a fost singurul supraviețuitor. Rata de succes este comparabilă cu cea obținută în urma studiilor precedente referitoare la clonare.

CC este identică din punct de vedere genetic cu pisica de la care a fost prelevat materialul genetic. Ca aspect, însă, cele două diferă în mod vizibil. Blana pisicii nu era la fel cu cea a mamei-donator. Aceasta, deoarece, în timpul dezvoltării fetusului, atât factorii genetici, cât și cei non-genetici influențează pigmentul și modelul blănii animalelor. Pentru a confirma faptul că CC era, într-adevăr, o clonă genetică, cercetătorii au fost nevoiți să facă teste ADN. Rezultatul a fost pozitiv.

A avut şi pui

Pisica s-a dezvoltat normal și a avut o viață sănătoasă. Mai mult, în septembrie 2006, CC a născut patru pui. Unul a murit la naștere, însă restul, o femelă și doi masculi, au fost perfect sănătoși. Aceasta a fost prima oară când un animal clonat s-a reprodus pe cale naturală. CC nu a suferit de niciuna dintre problemele care au apărut la alte animale clonate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel