Data publicării:

Români suspectați de fraudă masivă în Marea Britanie. Se înscriau la colegii cu teste făcute pe Duolingo și abandonau după ce primeau împrumuturi

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

O anchetă The Times vizează mii de cetățeni români care ar fi fraudat masiv sistemul de împrumuturi pentru studenți din Marea Britanie.

Compania de Împrumuturi pentru Studenți din Marea Britanie a identificat în anul universitar 2022-2023 peste 3.500 de cereri suspecte de împrumut, majoritatea dintre acestea fiind făcute de cetățeni români, potrivit The Sunday Times.

Analiza realizată a indicat faptul că frauda totală ar putea ajunge la sute de milioane de lire sterline.

Mii de români au solicitat împrumuturi pentru studenți, însă cele mai multe dintre cereri ridică suspiciuni, deoarece au fost identificate documente false și adrese duplicate. În ceea ce privește competențele lingvistice, au fost identificate drept competențe, capturi de ecran din testele din aplicația Duolingo. Jurnaliștii britanici susțin că inclusiv unele colegii făceau parte din această rețea și acceptau să înscrie studenții deși aceștia nu aveau competențele lingvistice necesare studiilor în Marea Britanie.

Se pare că mulți studenți abandonau studiile după ce primeau un prim împrumut în valoare de 4.000 de lire sterline.  Autoritatea Antifraudă din Marea Britanie a început o investigație în urma acestor dezvăluiri.

Dacă în anul universitar 2015-2016 erau doar 5.000 de cetățeni români care solicitau împrumuturi pentru studii, în anul universitar 2023-2025, cifra s-a ridicat la 84.000. Asta înseamnă, în fapt, că 15% din populația originară din România din Marea Britanie a solicitat împrumut. În acest an universitar, 71.000 de cetățeni români au solicitat împrumuturi. Numărul este extrem de ridicat față de polonezi, spre exemplu, care au făcut doar 19.000 de cereri, în condițiile în care au o comunitate destul de numeroasă în Marea Britanie.

Mai mult decât atât, unii dintre studenții care abandonau studiile după ce primeau împrumutul de 4.000 de euro, se înscriau din nou la cursuri în anul următor, pentru a primi bani din nou, potrivit jurnaliștilor din Marea Britanie. 

Bridget Phillipson, secretarul pentru educație din Marea Britanie, a declarat că acest caz „indică unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria sectorului universitar britanic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel