Data publicării:

Povestea genericului de la Teleenciclopedia, spusă de pianistul Dan Grigore - VIDEO

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Milioane de români au ascultat, ani la rând, genericul emisiunii Teleenciclopedia, o emisiune care, în fiecare sâmbătă înainte de 1989, aduna copii de la fotbal, gospodinele de la bârfă din faţa blocului iar pe soţi de prin parcări, unde îşi reparau în grup Daciile. Puţini stiu că bucata respectivă face parte din „Moment muzial“, piesă compusă de românul Nicolae Kirculescu (1903-1985). La fel de puţini ştiu că genericul a rulat o perioadă la TVR cu o mică desincronizare, din cauza unei greşeli la montaj, până când pianistul Dan Grigore a condiţionat o înregistrare pentru TVR de repararea greşelii din genericul Teleenciclopediei.

Cunoscutul pianist Dan Grigore ne-a confirmat autenticitatea înregistrării şi a povestit pentru dcnews.ro cum a ajuns să interpreteze muzica de la Teleenciclopedia.

„Momentul folosit pentru generic făcea parte dintr-o înregistrare originală a compozitorului, dar era montat greşit, ne-a spus maestrul Dan Grigore. Era o tăietură, de la montaj, care făcea să apară o pătrime în plus, generând un dezechilibru. Mă enerva această eroare, care se repeta sâmbătă de sâmbătă. În 1980... de fapt nu mai sunt sigur, dar era pe la sfârşitul anilor 70, Luminiţa Constantinescu m-a întrebat dacă nu vreau să înregistrăm lucrarea lui Kirculescu, pentru o emisiune muzicală a TVR. Am acceptat cu o condiţie: dacă îmi garantează că schimbă semnalul de la Teleenciclopedia!

Eu, de fapt, am întrebat dacă ei nu-l pot corecta, dar mi-a spus că banda originală s-a demagnetizat şi nu mai au decât varianta montată greşit. Îmi amintesc că am făcut înregistrarea audio la Sala Radio, iar cea video în spatele Uniunii Compozitorilor. Lângă acea căsuţă din curte unde se refugia Enescu atunci când aveau oaspeţi în palatul de pe Calea Victoriei, căci îl plictiseau vizitele. Eram în sacouri albe, toată orchestra Radio, era vară...

Luminiţa Constantinescu s-a ţinut de cuvânt şi au înlocuit semnalul cu un fragment din lucrarea cântată de mine. Semnalul a fost folosit mult după ce a căzut Ceauşescu, dar la mijlocul anilor 90, brusc m-am trezit că genericul a fost blurat, electronic, în aşa fel încât se auzea foarte vag. Apoi, au remixat-o, aşa că nu se mai ştie cine cântă şi la ce instrument“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel