Poți să faci gripă aviară dacă mănânci ouă sau carne de găină infectată?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Gilmer Diaz Estela
Foto Ilustrativ/Pexels Gilmer Diaz Estela
Aproape 23 de milioane de păsări au fost ucise în SUA în 24 de state pe fondul unui focar de gripă aviară, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

Boala, cunoscută și sub numele de gripă aviară, a fost raportată în 118 efective: 72 comerciale și 46 în curte.Un total de 22.851.072 de păsări au fost sacrificate.

Primele cazuri confirmate din 2022 au fost într-o fermă comercială de carne de curcan din Dubois, Indiana, la începutul lunii februarie, conform datelor USDA.

Focarul a coincis cu o creștere a numărului de persoane care caută informații pe Google, inclusiv dacă gripa aviară se poate răspândi atunci când o persoană mănâncă ouă sau carne de găină.

Ce este gripa aviară?

Este o boală cauzată de ceea ce sunt cunoscuți sub denumirea de virusuri de gripă aviară A, care sunt prezenți în excrementele, saliva și secrețiile nazale ale păsărilor infectate.

Acestea se răspândesc în mod natural printre păsările acvatice sălbatice, dar pot infecta și alte păsări, așa cum demonstrează focarul actual.

Se știe că animalele, inclusiv rațe, găini, curcani, porci, balene, cai, foci, câini și pisici sunt infectate.

Oamenii pot contracta gripa aviară?

Este rar ca oamenii să fie infectați de  virusuri de gripă aviară A, dar cazuri ”sporadice” au fost raportate în trecut, potrivit CDC.

În cea mai recentă actualizare privind focarul din 7 martie, CDC a spus că riscul pentru publicul larg este scăzut, dar oamenii care pot fi expuși la păsări din cauza locurilor de muncă sau hobby-urilor lor prezintă un risc mai mare de infecție.

CDC a spus: ”În acest moment, situația gripei aviare H5N1 este în primul rând o problemă de sănătate animală”.

Persoanele care s-au îmbolnăvit de gripă aviară în trecut au prezentat o serie de simptome, de la ușoare la severe, afirmă CDC.

În timp ce unele persoane infectate pot să nu prezinte simptome, simptomele au inclus conjunctivită, simptome respiratorii, febră, tuse, dureri în gât, trandafir care curge, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, precum și dificultăți de respirație.

Simptomele mai puțin frecvente includ diaree, greață, vărsături sau convulsii.

Poți prinde gripa aviară dacă mănânci ouă sau pui?

Potrivit USDA, nu există nicio dovadă că gripa aviară poate fi transmisă oamenilor care mănâncă produse de pasăre contaminate. În plus, atunci când un efectiv infectat este sacrificat, ouăle lor sunt, de asemenea, distruse pentru a preveni răspândirea virusului la alte păsări.

În sfaturile sale generale despre cum să mănânci pui în siguranță, USDA sfătuiește oamenii să urmeze patru pași de siguranță alimentară:

Curățare: Spălați des pe mâini și suprafețe.

Separați: Separați carnea crudă și păsările de curte de alte alimente.

Gătiți: gătiți foarte bine carnea de pasăre

De asemenea, recomandă oamenilor să țină ouăle la frigider imediat după ce le-au cumpărat pentru a preveni creșterea bacteriilor.

”Pentru a fi în siguranță, ouăle trebuie manipulate în siguranță, refrigerate prompt și gătite bine”, a spus organizația, potrivit NewsWeek.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel