Poți beneficia de sedințe decontate la psiholog. Ce trebuie să faci
Poți merge la psiholog gratis!
Considerate „servicii de sănătate conexe actului medical” pe care să nu le plătești direct, ci pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ședințele la psiholog pot fi, totuși, accesibile. Iată cui trebuie să te adresezi, care sunt pașii de urmat și în ce măsură poți ajunge la psihologul ales de tine, potrivit SmartLiving.ro
În mod normal, în 2023, costul unei ședințe cu un terapeut poate varia între 100 și 300 de lei, indiferent dacă aceasta se face în persoană sau online. Totuși, în cazul unui psiholog cu o vastă experiență și multiple studii în domeniu, tariful poate ajunge până la 450 de lei pentru o ședință. În funcție de gravitatea afecțiunii, poate fi nevoie de 20, 30 de ședinte săptămânale sau bilunare, iar uneori se pune problema și de ani întregi de terapie. Ce faci, totuși, când nu ai acești bani, dar vrei să mergi la psiholog?
Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018 din 27 martie 2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.
Vestea proastă este că accesul nu se face direct. Nu poți merge la psiholog cu gândul că ședințele ți se vor deconta. Nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande să mergi la psiholog sau psihoterapeut. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de evaluare psihologică, consiliere psihologică sau psihoterapie individuală.
„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie. De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate. Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. –, iar acesta decontează ulterior către psiholog”, explică pentru sursa citată Maria Dumitru, psiholog clinician.
Noi prevederi legale
La 1 iulie 2023 a intrat în vigoare noul Contract-cadru care, împreună cu Normele metodologice, stabilește felul în care se acordă servicii decontate de evaluare psihologică, consiliere psihologică și psihoterapie individuală pentru persoanele asigurate. Î
n sistemul asigurărilor de sănătate, persoana asigurată începe prin a se adresa medicului de familie pentru a obține o trimitere către un medic specialist. Acest medic specialist, cu specializare într-una dintre specialitățile agreate, va evalua situația și, dacă este necesar, va emite o scrisoare medicală care recomandă consultarea unui psiholog. Decontările pentru aceste consultații și tratamente se realizează prin intermediul medicilor, care sunt singurii autorizați să încheie contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News