Data publicării:
Ipoteza unui accident nuclear la centrala Zaporojie. Scenariile, analizate de Gabriela Băncilă, ANM. Cum ar putea fi afectată România
Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a comentat scenariile privind un posibil accident nuclear la centrala Zaporojie din Ucraina.
Situația de la centrala nucleară Zaporojie este tensionată. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de un posibil atac în zonă și ambele țări au lansat scenarii privind posibilitatea unui accident nuclear. În acest context, Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a fost întrebată la Realitatea Plus cum ar putea fi afectată România dacă aceste scenarii sumbre s-ar adeveri.
"În primul rând scenariul care a fost dat publicității dinspre partea ucraineană, așa cum dumnealor au precizat, este un scenariu teoretic care se referă la perioada 15-18 august, deci făcea referire la un scenariu teoretic. Dacă partea rusească nu a venit cu intervalul perioadei pentru care au efectuat acele simulări, nu știm dacă se referă la același interval, adică un interval până ieri sau la un interval în viitor și, pe de altă parte, ce anume vizează acele simulări. Însă, vă repet, imaginile pe care le difuzați acum pe ecran sunt imaginile puse la dispoziție de către partea ucraineană care vizează o estimare teoretică a circulației aerului în perioada 15-18 august. În momentul de față, revenind la țara noastră, aici vorbim despre niște scenarii ipotetice care se referă la trecut.
În mod concret, peste țara noastră circulația aerului face ca începând de ieri și în intensificare astăzi și mâine, să existe un aval, un transport al unei mase de aer cald dinspre zona Europei central-sudice. Ca urmare, din atenționările și avertizările pe care Administrația Națională de Meteorologie le-a emis și le-a actualizat încă înainte de apariția în spațiul public a acestei informații, am vorbit despre temperaturi ridicate, atenționare Cod galben și chiar portocaliu pe partea de sud-vest a țării pentru că această abordare a aerului cald este dinspre vest către est, cu tendință de extindere în următoarele zile în toată țara. De asemenea, ca urmare a informațiilor date publicității în spațiul public, după ce va avansa această masă de aer cald, repet, dinspre vest către est, se va apropia de țara noastră foarte repede sisteme noroase care vor genera furtuni, furtuni care vor fi la început prezente în partea de sud-vest a țării și care, din nou, se vor extinde cu aceeași tendință dinspre vest către est și vor cuprinde până luni dimineața jumătatea de est a țării", a declarat Gabriela Băncilă.
Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"
Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.
Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. Vezi continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News