Porumbul modificat genetic, soluție pentru schimbările climatice-studiu științific
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Porumbul modificat genetic, solutie in lupta cu schimbarile climatice
Porumbul modificat genetic, solutie in lupta cu schimbarile climatice
Economiștii Jesse Tack, de la Universitatea de Stat din Kansas, și Ariel Ortiz-Bobea, de la Universitatea Cornell, au publicat un studiu în care analizează impactul schimbărilor climatice asupra culturilor de porumb din opt state din vestul Statelor Unite.

Apărut în revista Environmental Research Letters, studiul analizează datele culese pe parcursul a 35 de ani. Scopul principal declarat al cercetării este de a vedea în ce măsură adoptarea porumbului modificat genetic de către fermierii din SUA poate contracara efectele temperaturilor ridicate și ale altor modificări climatice.


Studiul arată că după 20 de ani de la adoptarea porumbului transgenic, randamentele au crescut cu aproape 70%. Documentul indică, de asemenea, că tehnologiile precum ingineria genetică aplicate îmbunătățirii genetice a culturilor pot contribui la contracararea efectelor schimbărilor climatice. Datele arată clar că soiurile de porumb biotehologic sunt capabile să depășească problemele emergente ale schimbărilor climatice mai ușor decât soiurile convenționale.

Potrivit cercetătorilor, aceste tehnologii pot fi o strategie eficientă pentru a contracara schimbările climatice, iar tehnicile de inginerie genetică recent dezvoltate, cum ar fi CRISPR, vor juca un rol important în viitor. Tack a spus că trebuie făcute eforturi pentru a înțelege posibilele efecte asupra altor culturi de interes pentru țările în care fermierii pot dezvolta culturi biotehnologice.


"Rezultatele sunt relevante atunci când studiem o cultură foarte răspândită în Statele Unite și folosită mult timp (...). Acest lucru ne oferă un set de date suficient de mari pentru a face estimări (...) Cum este și o cultură importantă din punct de vedere global, merită studiată ", a recunoscut Tack.


Cercetarea a analizat randamentele culturilor de porumb începând din 1981 până în 2015, în opt state și 500 de comitate. Studiind condițiile climatice pentru acei ani, cercetătorii au putut creiona trendurile, ceea ce le-a creat o imagine mai bună despre modul în care condițiile climatice au afectat randamentele înainte și după adoptarea porumbului transgenic.


Articolul original este disponibil pe http://www.ksre.k-state.edu/news/stories/2018/11/corn-study-climate-change.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel