Portugalia sare în apărarea Rusiei. Guvernul nu este de acord cu interzicerea rușilor în țările din UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Pixabay, de Norbert
Foto: Pixabay, de Norbert
Portugalia nu este de acord cu interzicerea rușilor în țările Uniunii Europene.

Guvernul portughez este împotriva ideii interzicerii eliberării vizelor rușilor în Uniunea Europeană. Acest lucru a fost raportat de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Portugaliei pentru ziarul Eco, scrie Interfax.

"Scopul principal al regimului de sancțiuni ar trebui să fie mașina militară rusă, dar nu poporul rus. Portugalia va participa la discuția care poate avea loc în cele din urmă, la nivel european, pe această temă, contribuind la o poziție unită a statelor membre UE, așa cum am făcut-o întotdeauna", a spus el.

De când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut închiderea granițelor spațiului Schengen pentru cetățenii ruși, într-un interviu acordat ziarului american Washington Post pe data de 8 a acestei luni, unii lideri politici ai celor 27 de țări au făcut presiuni asupra UE să interzică turiștii ruși de pe teritoriul său. Anterior, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania au ridicat problema interzicerii vizelor pentru ruși în țările UE. Cipru și Grecia s-au opus deja acestei inițiative.

Rușii, interziși în Estonia. Nu vor fi lăsați să intre în țară și nu vor mai primi vize. Există unele excepții

În Estonia, joi, 18 august, a intrat în vigoare un decret guvernamental care limitează eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși și intrarea în țară cu o viză Schengen eliberată în Estonia, scrie Interfax.

"Asistăm la o creștere masivă a numărului de cetățeni ruși care traversează Estonia sau intră în Estonia. Posibilitatea de a vizita Estonia în masă sau de a călători prin Estonia în Europa nu corespunde esenței sancțiunilor pe care le-am impus. Prin impunerea de sancțiuni, Estonia a dorit să se asigure că statul agresor, nici la nivelul cetățenilor individuali, nu va avea posibilitatea de a-și continua viața obișnuită la nivel internațional", a declarat ministrul de Externe, Urmas Reinsalu. 

Reinsalu a adăugat că "în ceea ce privește cetățenii țării agresoare, vor fi anulate și excepțiile existente anterior pentru eliberarea vizelor în scop de muncă, studiu și antreprenoriat".

Guvernul a decis, prin excepție, să prelungească permisul de ședere cu un an pentru acei studenți care au nevoie de el pentru a-și finaliza studiile la universitățile din Estonia.

Pot intra în țară în continuare cetățenii Federației Ruse care au un permis de ședere pe termen lung în Estonia, cei care au rude apropiate în Estonia, diplomații care lucrează în țară și membrii familiilor acestora, angajații implicați în transportul internațional de mărfuri și pasageri și persoanele care au dreptul de a transporta călători în conformitate cu legislația Uniunii Europene, precum și persoanele care intră în Estonia din motive umanitare.

Interzicerea ruşilor în ţările europene, avantaj pentru Putin. Avertismentul unui fost ministru de Externe

Atunci când se discută despre interdicţia eliberării vizelor Schengen, ţările membre ale UE trebuie să ajungă la o poziţie unică, este de părere fostul ministru de externe al Finlandei, Erkki Tuomioja.

După cum a scris politicianul pe reţelele de socializare, o divizare în comunitate pe această temă "va fi numai în folosul lui Putin", transmite RBK, preluată de Rosbalt. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel