Ponta: România, trend ascendent. Șase aspecte care o dovedesc
Premierul Victor Ponta a făcut prima declarație, marți, după întâlnirile cu delegația comună a FMI și CE.
Iată principalele puncte prezentate de Victor Ponta, care dovedesc că România se află pe un trend ascendent:
- Apreciez că, în urma vizitei de evaluare, delegația comună FMI și a CE a constatat că estimarea pentru 2013 a creșterii economice este de 2,8%. La începutul anului aveam o estimare de 2,6. Am respectat-o, dar am și depășit-o cu peste un punct procentual;
- Din fericire, această stabilitate economică a determinat Banca Națională să constate în luna decembrie o reducere a inflației la 1,5% și cu fundamente macroeconomice pentru ca România să reziste la turbulențele de pe piețele financiare.
- S-a reliefat că dobânda la datoria publică a scăzut la cel mai mic nivel istoric, mai mică decât media pe Europa.
- Cei care ne-au împrumutat cu bani au încredere că România în următorii 30 de ani va fi capabilă să-și plătească datoriile și, cel mai important lucru, plătim dobânzi mai mici.
- De asemenea, se confirmă o previziune de creștere economică pentru 2014, bazată pe agricultură și pe sectoarele industriale și productive.
- Avem nevoie să menținem stadiul actual accelerat al absorției fondurilor europene și aici trecerea de la faimosul 7%, din 2012, la 34% astăzi este cea mai importantă schimbare pozitivă în ceea ce privește partea economică".
Premierul a mai declarat: "Cele două scheme guvernamentale, "Prima casă" și noua schemă de creditare pentru societățile care creează 20 de locuri de muncă, sunt de natură să contribuie la creșterea economică și măsura de sprijinire a persoanelor care au credite pentru o perioadă de doi ani din punctul de vedere al FMI va duce la o creștere a creditării, a consumului și la creșterea pensiilor, măsuri care duc la o creștere economică și o însănătoșire a mediului social și de afaceri".
Victor Ponta a precizat că "Patru din cele cinci criterii de performanță au fost îndeplinite. Cel referitor la creșterea deficitului bugetar nu a fost constatat din cauza întârzierii scrisorii de intenție, însă sper ca în luna martie să se constate că ne-am îndeplinit toate țintele care țin de deficitul bugetar. Avem ca obiectiv reducerea arieratelor la societățile cu capital de stat. Este vorba în special de societățile din domeniul feroviar, dar și la Poșta Română. Acestea două au fost domeniile, iar reformele structurale, în special în energie, sutn apreciate ca reprezentând pentru România un motor de creștere, ea putând deveni un exportator de energie creând locuri de muncă și stabilitate economică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News