Ponta a numit un posibil ministru al Educației, în locul lui Mang
”Am considerat şi consider că ministrul Educaţiei are de organizat imediat admiterea copiilor în clasa pregătitoare, Bacalaureatul, şi nu cred că în acest moment se poate dedica 100% acestor probleme”.
Asta a spus Victor Ponta în cazul Corinei Dumitrescu. Exact la fel stau lucrurile în cazul lui Ioan Mang. Mai rău, scandalul de plagiat în care este vârât până la chelie actualul ministru afectează întregul guvern. Care guvern nu are deloc o sarcină ușoară. De când a preluat PD-ul, Băsescu a condus doar campanii de Opoziție. În 2000, în 2004, dar și în 2008, când PSD și PNL îl izolaseră la Cotroceni. Scenariul se repetă, în 2012, iar misiunea propagandiștilor portocalii este ușurată de greșelile adversarilor.
Într-o situație normală, pentru români ar fi fost puțin important dacă Ponta sau Antonescu își erodează capitalul de încredere aiurea-n tramvai. Greșeala lor, să vină alții. Din păcate, trăim în vremuri de criză, iar majoritatea electoratului se bazează pe USL pentru a scăpa de Băsescu și de regimul său autoritarist, antidemocratic. Eșecul USL ar fi un eșec al democrației, nu neapărat prin menținerea la putere a liderului de la Cotroceni, cât prin haosul care ar urma unui vot ambiguu, în această toamnă.
Domnul Ioan Mang este obligat să pună punct acestui scandal cât de repede. Plagiatul este de netăgăduit, iar atribuirea lucrărilor unor forțe obscure, care le-au publicat-o fără știrea sa, nu ține, ca scuză. Chiar dacă nu va putea fi demonstrată acuzația de furt, rămâne cea de prostie.
Chiar în prima zi a săptămânii, dl. Mang trebuie să demisioneze, urmând a-și clarifica situația din postura de simplu cetățean. Asta însemnând că ar fi cazul să plece și din Parlament. Până la alegeri are timp destul să demonstreze că e victimă, revenind în triumf, sau să dispară definitiv din peisaj, inclusiv cel universitar.
Nu cred că PSD va avea probleme în a găsi un înlocuitor, chiar dacă titulara postului, Ecaterina Andronescu, e hărțuită de ANI, iar profesorul Alexandru Athanasiu nu dorește să revină la minister. O soluție ar fi Liviu Pop, ministrul delegat care vine din rândul cadrelor didactice. Nu contează că a lucrat în preuniversitar. În cele 6 luni care urmează, încercările sunt clasa pregătitoare și BAC-ul, nu dizertațiile de masterat.
P.S.
Cât despre cazul Mang, rămân la ipoteza pe care am formulat-o înainte să văd ”lucrările”, chiar și după ce m-am convins că sunt copiate. Viteza cu care sunt scoase la iveală aceste dosare este suspectă. Ca și în cazul CNSAS, unii ajunși profesori pe nașpa sunt lăsați să urce, până la un punct, când este aruncat pe piață ”angajamentul”.
Sigur, există posibilitatea ca nimeni să nu fi verificat, înainte ca Mang să ajungă ministru. Și, tocmai asta ar fi cea mai gravă problemă. Cei de la Craiova au publicat lucrări fără să le verifice. Colegii, care ar fi trebuit să facă peer-review, s-au uitat în altă parte. Ce valoare mai au conferințele din Craiova? La Oradea, cum a fost verificat, în 2003, când a ajuns profesor? Ce valoare mai are universitatea respectivă? Ce valoare au coordonatorii comisiilor în fața cărora a stat dl Mang, cu lista sa de lucrări și pe cine controlează ei, astăzi?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News