Data actualizării:
Data publicării:

Pompierii români din Grecia predau ștafeta colegilor francezi

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pompierii români. FOTO: IGSU
Pompierii români. FOTO: IGSU
Modulul României, participant la programul de pre-poziționare derulat în sprijinul Republicii Elene, predă ștafeta modulului GFFF-V din Franța.

Modulul României, participant la programul de pre-poziționare derulat în sprijinul Republicii Elene, predă ștafeta modulului GFFF-V din Franța, în prezența unei delegații a Comisiei Europene.

”Pe parcursul zilei se vor desfășura activități privind predarea- primirea misiunii de pre-poziționare către echipa din Franța și rezolvarea aspectelor de natură logistică care să permită finalizarea misiunii, în cele mai bune condiții, și revenirea în țară a colegilor noștri”, se arată în comunicatul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În afară de cei 38 de pompieri care au încheiat astăzi programul de pre-poziționare și care se vor întoarce în țară, în insula Rodos din Republica Elenă se află încă 92 de pompieri români cu mijloacele tehnice specifice.

Aceștia au fost dislocați în Grecia ca urmare a solicitării de asistență internațională a autorităților elene prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

În cadrul programului de pre-poziționare,primul contingent, format din 40 de pompieri și opt mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare (10.000 l), 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă), a plecat din România la data de 29 iunie.

Schimbarea efectivelor s-a realizat pe 15 iulie, iar alți 40 de pompieri au înlocuit personalul din zona Attica.

Despre programul de pre-poziționare

Programul de pre-poziționare este organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Citește și: Un pompier român care a mers în Grecia pentru a lupta cu incendiile a salvat viaţa unui om după un accident de circulaţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel