Poluarea oceanelor, la cote alarmante. Peste 170 de trilioane de particule de plastic plutesc în apă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Apele planetei sunt în pericol.

După ce au căutat date de aproximativ patruzeci de ani, oamenii de știință au identificat peste 171 de trilioane de particule de plastic, potrivit noului lor studiu. Cântărite în total, masa acestora se ridică la aproximativ 2,3 milioane de tone. La fel de îngrijorătoare a fost și creșterea „rapidă și fără precedent” a particulelor din ocean din 2005 – care se așteaptă să se înrăutățească în următoarele decenii. „Este mult mai mare decât estimările anterioare”, a declarat coautorul studiului Lisa Erdle, director de știință și inovare la organizația de mediu non-profit 5 Gyres, pentru CNN.

Estimările se bazează pe datele privind apele de suprafață între 1979 și 2019, care au fost colectate de la aproape 12.000 de stații din întreaga lume. Cercetătorii s-au concentrat în mod special pe microplastice. Aceste particule fine, deși sunt mult depășite de cele opt până la zece milioane de tone de deșeuri de plastic aruncate în oceane în fiecare an, sunt la fel de periculoase pentru viața oceanică, deoarece pot fi ingerate cu ușurință.

Însă microplasticele nu trebuie să fie ingerate pentru a fi dăunătoare. E suficient să fie prezente în apă unde pot emana substanțe chimice toxice şi pot contamina astfel întregul habitat pentru vieţuitoarele din adâncuri. Cea mai bună soluție, potrivit cercetătorilor, este „crearea unor acorduri internaționale obligatorii și aplicabile pentru a preveni emisiile de poluare cu plastic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel