Polonia sfidează iar UE. Refuză să participe la mecanismul de redistribuire a refugiaţilor decis la Consiliul JAI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Vineri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că țara sa nu va participa la redistribuirea planificată a migranților între statele membre ale Uniunii Europene.

Această declarație vine la o zi după ce miniștrii europeni de interne au convenit, prin majoritate calificată, asupra unui acord în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care introduce reguli mai stricte privind dreptul de azil și include cote obligatorii de refugiați pentru statele membre, conform agenției DPA.

'Nu vom permite să ne fie impuse niciun fel de cote de migraţie pentru refugiaţii din Africa, din Orientul Mijlociu, pentru arabi, musulmani sau pentru oricine', a spus şeful guvernului de la Varşovia. 'Nu vom accepta să ni se impună idei absurde', a declarat la rândul său ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, care a amintit că Polonia a primit deja din Ucraina 1,6 milioane de refugiaţi de război.

Miniştrii de interne europeni au convenit joi la Consiliul JAI înăsprirea regulilor privind acordarea dreptului de azil în UE, în contextul în care politicienii pro-europeni sunt îngrijoraţi de creşterea popularităţii partidelor anti-migraţie. Acordul prevede că procesarea cererilor de azil formulate de migranţii veniţi din ţări unde nu sunt războaie sau alte crize va fi efectuată în centre de primire create la frontierele externe ale UE, iar aceia care nu se califică pentru a primi azil vor fi repatriaţi.

Pentru a ajuta ţări din prima linie, precum Italia, acordul prevede că statele UE vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din statele membre aflate sub presiune migratorie, sau să plătească o contribuţie financiară de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, contribuţie descrisă de ministrul polonez de interne Bartosz Grodecki ca fiind de fapt o 'amendă'.

Prin urmare, Polonia şi Ungaria au votat contra acestui acord, iar Bulgaria, Lituania, Malta şi Slovacia s-au abţinut, însă textul a fost adoptat prin majoritate calificată. UE 'abuzează de puterea sa' şi urmăreşte 'să transforme cu orice preţ fiecare ţară din Europa într-o ţară de imigraţie', a remarcat secretarul de stat în Ministerul de Interne ungar Bence Retvari.

În acest timp, Verzii germani, conduşi de titulara Externelor, Annalena Baerbock, au criticat şi ei acordul, în cazul lor însă pentru că acesta este contrar politicilor prietenoase faţă de migranţi susţinute de acest partid.

Decizia de a aproba înţelegerea a fost 'foarte dificilă ca ministru de externe, ca membru al Verzilor şi de asemenea pentru mine personal', a afirmat Baerbock, care a apreciat totuşi că acordul este acceptabil, întrucât îmbunătăţeşte status quo-ul pentru mulţi refugiaţi. Însă acest acord reprezintă doar poziţia Consiliului UE în negocierea textului final cu Parlamentul European, care la rândul său pledează pentru o politică de azil mai favorabilă migranţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel