Polonia cere încetarea competiției în domeniul securității între statele europene
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a apelat la încetarea competiției între statele europene în ceea ce privește securitatea, după o întâlnire marți la Varșovia cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

„Trebuie să încurajăm toți partenerii noștri să coordoneze în mod complet sistemele, echipamentele și politicile de securitate, astfel încât să avem acțiuni mai eficiente și mai puține conferințe și inițiative politice. Sunt încântat că am găsit un limbaj comun”, a spus Tusk, notează Anadolu Agency.

„Am discutat în primul rând despre securitate. Marea Britanie și Polonia sunt un bun exemplu despre cum ne coordonăm acțiunile. Am discutat despre consolidarea cooperării noastre.”

„Nu există îndoială că o politică de securitate coordonată care acoperă întregul continent trebuie să apară imediat din diverse inițiative. Și acesta este intenția noastră: trebuie să punem capăt timpului competiției și concurenței”, a adăugat el.

„Suntem aliați pentru totdeauna. Noi în Marea Britanie nu vom uita niciodată că au fost piloți polonezi care ne-au salvat viețile luptând în cerurile noastre”, a spus Sunak, subliniind că Marea Britanie ajută vecinul Poloniei, însemnând Ucraina, de doi ani.

Sunak a declarat că a discutat cu Tusk despre posibilitățile industriei de armament. Avioanele de vânătoare Typhoon vor patrula spațiul aerian polonez, a adăugat el.

Mai devreme, marți, Sunak și șeful NATO Jens Stoltenberg, care vizitează și el Varșovia, împreună cu Tusk și ministrul apărării naționale Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, au vizitat Brigada Blindată „Generalul Tadeusz Kościuszko” din apropierea Varșoviei.

Kosiniak-Kamysz a spus că Marea Britanie este unul dintre partenerii cheie ai Poloniei în modernizarea Forțelor Armate Poloneze.

Tehnologiile de apărare britanice sunt utilizate, printre altele, în sistemele poloneze de apărare antiaeriană pe distanțe scurte și în construcția fregatelor poloneze Miecznik.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel