Data publicării:

Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă, destituit din funcție

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Facebook Diana Iovanovici-Șoșoacă
Sursa Foto: Facebook Diana Iovanovici-Șoșoacă
Polițistul Valer Kovacs, cunoscut pentru gestul său de a-i împrumuta motocicleta și casca de polițist senatoarei Diana Șoșoacă, a fost destituit din funcție. 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că decizia a fost luată după ce Kovacs a fost implicat în mai multe acțiuni care au încălcat codul de conduită al polițiștilor și au afectat imaginea instituției.

Potrivit MAI, în ultimii doi ani, polițistul ar fi adus jigniri unor categorii profesionale, a exprimat opinii contrare intereselor României, a manifestat preferințe politice, a încălcat obligația de a respecta confidențialitatea datelor obținute în timpul serviciului și a difuzat materiale care incitau la indisciplină.

Motivarea deciziei și reacțiile din partea MAI

Ministerul de Interne a subliniat că măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, la recomandarea Consiliului de disciplină al instituției, și după parcurgerea tuturor etapelor procedurale. În raportul de cercetare prealabilă, s-a menționat că între iunie 2022 și martie 2024, Kovacs a distribuit în spațiul public conținut audio-video ofensator la adresa magistraților și altor categorii profesionale, și a făcut publice informații confidențiale dobândite în timpul serviciului.

Înainte de destituire, Valer Kovacs fusese sancționat în repetate rânduri, însă nu și-a exprimat regretul pentru faptele comise și nu a manifestat respect pentru statutul său de polițist, conform MAI.

Apărarea lui Kovacs și susținerea din partea lui George Simion

Într-un dialog cu liderul AUR, George Simion, postat pe Facebook, Valer Kovacs s-a apărat, susținând că i se impută faptul că ar fi adus prejudicii onoarei instituției din care face parte. El a menționat, de asemenea, că i se reproșează și o fotografie realizată cu europarlamentarul Cristian Terheș, subliniind că dosarul legat de incidentul cu Diana Șoșoacă este un caz separat.

Kovacs a declarat că a fost unul dintre cei mai activi polițiști în aplicarea sancțiunilor pentru administratorii de drumuri pe tronsonul de autostradă. „Cum aș putea eu să mă reprofilez? Sau ce aș putea face? Să mă apuc de taxi?”, a adăugat el în discuția cu George Simion.

Europarlamentarul Cristian Terheș a intervenit și el în apărarea lui Kovacs, afirmând că adevăratul motiv al destituirii acestuia ar fi legat de amenzile aplicate Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru lipsa de întreținere a carosabilului, acțiuni care ar fi nemulțumit Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu.

Contextul incidentului cu Diana Șoșoacă

La sfârșitul lunii mai, Poliția Română a inițiat o anchetă după ce Diana Șoșoacă a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care apărea urcându-se pe o motocicletă a Poliției, purtând o cască de polițist. Senatoarea s-a fotografiat și alături de Valer Kovacs, care era îmbrăcat în uniformă. Acest incident a ridicat întrebări legate de posibila încălcare a Statutului Polițistului.

În acea perioadă, Kovacs a solicitat susținerea publicului, cerând prietenilor săi să trimită mesaje de sprijin către Ministerul de Interne și Guvernul României. El a negat că ar avea vreo afiliere politică, deși posta frecvent mesaje similare cu cele promovate de Diana Șoșoacă și apărea în emisiuni la Zeus TV, alături de Luis Lazarus, un susținător al senatoarei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel