Data publicării:
Poliţiştii suedezi, avertizaţi din Academie: În viața de polițist, cel mai periculos lucru pe care îl faceţi este condusul mașinii
Suedia investește anual, în pregătirea polițiștilor din toate structurile de ordine. Ba mai mult, aceştia sunt avertizaţi încă din Academie că a conduce maşina este cel mai periculos lucru din activitatea lor.
Titi Aur a vorbit despre ultimul său proiect, documentarul Sânge pe Şosea, și a declarat că a avut parte de ajutorul unui român, care activează în cadrul poliției din Malmo, Suedia
”Am găsit acolo și un român, Răzvan, polițist. E plecat acolo de foarte mult timp, de la 12 ani. El a primit aprobarea și ne-a spus lucruri din interiorul poliției, despre cum sunt ei pregătiți, dar și despre cum acționează sau reacționează la ce se întâmplă în Suedia și practic ăsta a fot motivul conferinței de presă și al filmulețului, să transmite și în România că se poare. Și sigur se poate.
Ideea este așa. Polițiștii în timpul academiei, în fiecare săptămână au ore de conducere. La sfârșitul academiei au trei săptămâni de conducere defensivă și agresivă în același timp, pentru că ei ajung de multe ori să fie agresivi în trafic, pentru că ajung să se strecoare. Odată, la doi ani, toți polițiștii trec prin cursuri, pe care nu le numesc cursuri, ei le numesc antrenamente, pentru că sunt la nivelul de a face antrenamente.
Polițiștii repetă cel puțin odată la doi ani pregătirea rutieră
Toți polițiștii o fac odată la doi ani, iar cei de la circulație o fac odată la șase luni, pentru că cei de la circulație sunt mult mai mult în trafic. Practic au un program continuu de pregătire, se duc în acele poligoane construite din anii 1970, unele pot fi mai noi, dar de atunci a fost lansat proiectul, în care trec prin tot felul de situații limită, prin zone alunecoase, evitări, frânări și pe teren alunecos și pe teren cu aderență bună și tot felul de alte exerciții bine gândite pentru a putea circula ei în siguranță, pentru a-i proteja și pe alții, dar în același timp să se poată deplasa și repede atunci când trebuie să intervină.
Și încă un lucru interesant pe care o să îl vedeți și în filmuleț. Lor li se spune așa la școala de ofițeri de poliție: aveți grijă, că în viața de polițist, cel mai periculos lucru pe care îl faceți este condusul mașinii. Cei mai mulți colegi de-ai lor au murit sau au fost accidentați în accidente de circulație, nu în lupta cu infractorii, nu în tot felul de acțiuni. Bineînțeles că și acolo există riscuri, dar cel mai riscant este să conduci mașina. Plecând de la această situație, ei fac programe foarte bune, coerente și foarte bine organizate cu trainerii lor sau cu alți traineri”, a spus Titi Aur în interviul acordat în exclusivitate pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News