Data publicării:
Politica externă a lui Ceaușescu, analizată de Bogdan Chirieac: Dacă nu era comunist, ar fi putut lua Nobelul pentru Pace
Analistul Bogdan Chirieac spune că, în domeniul politicii externe, România condusă de Nicolae Ceaușescu a avut o anvergură de mare putere europeană.
Bogdan Chirieac a analizat politica externă a lui Nicolae Ceaușescu, marți, într-o emisiune specială difuzată de Antena 3: rejudecarea procesului soților Ceaușescu.
Referindu-se la momentul 1968, când România a contestat intervenția sovietică în Cehoslovacia, Chirieac spune că "nu cred că este momentul de maximum. Există mai multe momente care pot fi catalogate astfel. Nu analizăm motivele pentru care Ceaușescu a avut această politică externă, cred însă că trebuie să enumerăm fapte".
Epoca de Aur, analizată la Antena 3. Rejudecarea procesului lui Nicolae Ceauşeşcu, după 25 de ani
"Această faptă a lui Nicolae Ceaușeascu este categoric în primul rând în favoarea României. Chiar dacă nu avem voie să facem recurs la prezent, ocuparea unei părți a Ucrainei a provocat pe bună dreptate o reacție internațională extrem de puternică, la care și România este parte", a spus Chirieac.
"Avem momentul Cehoslovacia, dar în plan internațional s-au deschis ușile pentru România", a arătat analistul, care a amintit de vizita în România din anul următor a președintelui SUA, Richard Nixon.
Chirieac a ținut să remarce politica lui Nicolae Ceaușescu în Orientul Apropiat, precizând că România nu a rupt relațiile cu Israelul după războiului de șase zile.
Epoca de Aur: Decretul care a provocat moartea a aproape 10.000 de femei în România
Analistul s-a declarat de acord cu afirmația potrivit căreia, în anii '70, România era a cincea putere diplomatică a lumii.
"Dacă România n-ar fi fost o țară comunistă la acea vreme, dacă Ceaușescu nu era un lider comunist, nu l-ar fi ocolit premiul Nobel pentru Pace pentru ce făcut pentru (Ytzhak) Rabin și Yasser Arafat", a declarat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News