'Poliția de la balcoane'. Persoanele cu handicap, umilite pe stradă în criza COVID-19
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
În multe situații pandemia de COVID-19 a oferit exemple impresionante de redescoperire a umanității, dar din păcate există și cazuri revoltătoare.

Într-un articol intitulat sugestiv „Poliția de la balcoane”, jurnaliștii spanioli de la El Pais atrag atenția asupra unor situații revoltătoare în care persoane cu handicap, care sunt nevoite să iasă din case, sunt umilite de cei aflați la balcoane.

La fel ca în majoritatea Europei, Spania a impus restricții cu privire la ieșitul pe străzi, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Excepție fac rudele persoanelor cu handicap dependente de asistență, medicii și asistentele, cei care lucrează în supermarketuri etc.

Pe rețelele de socializare au fost semnalate nenumărate cazuri în care aceste persoane au fost umilite de cei aflați la balcoanele locuințelor. În unele cazuri, pe lângă insulte, asupra acestora s-a aruncat chiar și cu ouă, precizează El Pais.

Astfel, pentru că ies pe stradă, cei care oferă asistență persoanelor cu handicap, sunte ”certați” și insultați de ceilalți cetățeni pentru că nu stau în casă.

„Nu ies cu fiul meu din capriciu”

Spre exemplu, o femeie de 52 de ani din Murcia a povestit cum s-a reîntors acasă plângând după ce a fost nevoită să iasă cu băiatul ei în vârstă de 22 de ani care suferă de autism, după ce mai multe persoane de la balcoane au insultat-o și i-au cerut să nu mai părăsească domiciliul. „Înțeleg preocupările, dar vă asigur că nu ies cu fiul meu din capriciu. Legea îmi permite să ies cu el pentru că are nevoie de mine”, a povestit femeia.

Poliția a făcut un apel către cei de la balcoane să se intereseze de ce există oameni pe stradă înainte de a jigni. Oamenii legii au îndemnat îngrijitorii persoanelor cu handicap să poarte veste fosforescente sau o banderolă. „Suntem suficient de stigmatizați pentru a fi marcați”, se plâng asistenții.

Iar această situație se resfânge și asupra altor persoane care sunt nevoite să își părăsească domiciliul. Mai mulți lucrători în supermarket-urile din Spania s-au plâns că sunt insultați de cei care se află la balcoane pentru că se deplasează pe străzi iar un angajat al unui laborator, scrie El Pais, a fost scuipat pentru că se afla în stradă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel