Data actualizării:
Data publicării:

Polița PAD, verificată în timpul modificărilor în cartea funciară: Va trebui să demonstrați că o aveți! Costul a fost majorat. Baciu, PAID: A fost un duș rece

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Noi informații utile pentru cetățeni, direct la de vârful conducerii PAID!

Pentru perioada 15.07.2023-14.07.2024, PAID a achiziționat un program de reasigurare cu o capacitate de 1.100.000.000 EURO pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren,aproximativ 45% din aceasta provenind de la reasiguratori cu rating “AA” acordat de S&P sau AM Best, potrivit paidromania.ro. De remarcat că Programul de reasigurare al PAID este cel mai mare din Europa Centrala și de Est.

"Un prim lucru care deranjează ar fi introducerea acestui punct de verificare a existenței poliței PAD atunci când se face vreo modificare în cartea funciară - e un pas în plus pe care un proprietar de locuință va trebui să-l facă, să demonstreze că există o poliță PAD. Al doilea aspect important, poate cel mai important, este majorarea primei de asigurare de la aprox. 100 lei (20 de euro) la 130 de lei.

E important de precizat că este prima oară de la înființarea societății din 2009, când s-a produs o majorare a primei de asigurare. În tot acest interval de timp PAID a reușit, de una singură, să absoarbă inflația acumulată în această perioadă care a depășit cu mult 50%, dar asta și pentru că am avut noroc, nu au fost evenimente majore care să necesite despăgubiri importante. Și mai e un motiv foarte important al necesității majorării acestei prime de asigurare, nu doar contextul inflaționist pe care-l resimțim cu toții, ci și ce se întâmplă pe plan internațional pe piața de reasigurare. Este un studiu al unui important reasigurator la nivel mondial care arată că în ultimii șapte ani se întâmplă daune la nivel global pe care reasiguratorii au trebuit să le acopere și care depășesc în fiecare an 100 de miliarde de euro. Sunt sume foarte mari și mă refer aici doar la daune pentru riscuri de tip catastrofe naturale, categorie din care face parte și polița PAD.

Devine din ce în ce mai greu să găsim reasigurare la un preț rezonabil. Pentru noi, reînnoirea programului de reasigurare care s-a întâmplat la mijlocul lunii iulie a fost un duș rece. Prețurile au crescut foarte mult, cu 60% față de programul anterior și, în aceste condiții, prima nu mai este sustenabilă. Proiecțiile noastre financiare indicau pierdere certă, motiv pentru care am solicitat autorității să ne sprijine în acest demers" a explicat Ionuț Baciu, director general adjunct PAID.

Mai multe informații, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel