Poetul rus Puşkin, martor al cutremurului catastrofic produs în Vrancea în 1802. S-a simțit până la Moscova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Poetul rus Aleksandr Pușkin este unul din martorii cutremurului catastrofic produs în Vrancea în 1802.

Pe 26 octombrie 1802, zona seismică Vrancea  fost zguduită de un cutremur de adâncime, considerat a fi cel mai puternic resimțit vreodată pe teritoriul țării noastre. Conform informațiilor, seismul s-a resimțit în toată Europa și a durat două minute și jumătate. Magnitudinea seismului a fost estimată undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter, conform Adevărul.

Seismul a fost resimțit în Istanbul, în insula Creta, dar și la Moscova, acolo unde martor i-a fost cel ce avea să devină mai târziu poetul rus Aleksandr Pușkin. În momentul producerii cutremurului, Pușkin avea doar trei ani.

„A fost un cutremur de mare adâncime, circa 140-145 km, şi el a avut efecte până la Moscova. Academicianul Drumea de la Chişinău arată într-o scrisoare pe care mi-a trimis-o că în curtea Bibliotecii Universităţii Lomonosov era o bonă, mama şi un copil în landou şi a văzut cum la orele 13.53 statuile şi băncile din piatră s-au răsturnat. În acel landou era Puşkin”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Aleksandr Puşkin a trăit între 1799 şi 1837 şi este considerat cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne.

CITEȘTE ȘI     -    Barajul din România situat pe o falie. Radulian: Un exemplu care nu e plăcut. În zonă se pot produce cutremure peste 6

Pușkin, legături cu românii

Poetul rus a trăit mai târziu pe teritoriul actual al Republicii Moldova, la Chișinău, unde a fost exilat din cauza criticilor pe care le-a adus unui general al țarului. Acesta a învăţat limba română de la servitorul său, “badea Tudor”, şi a reuşit să realizeze un mic dicţionar româno-rus. De asemenea, acesta a petrecut câteva zile într-o șatră ţigănească de pe teritoriul de atunci al Basarabiei, unde s-a îndrăgostit de o ţigancă, Zamfira.

În 1831 s-a căsătorit cu Natalia Goncearova, una din marile frumuseţi ale Rusiei, care i-a fost şi muză. A fost căsătorit cu ea şase ani şi au avut patru copii.

În 1837, a aflat despre o presupusă relaţie amoroasă a soţiei lui cu aventurierul francez d’Anthes,  iar Puşkin l-a provocat pe acesta la duel. În urma acestuia, ambii bărbaţi au fost răniţi, dar Puşkin nu a supravieţuit.

CITEȘTE ȘI     -    Nou cutremur, miercuri seară, în România. / Update: a urmat o replică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel