PNRR-ul României, pe masa Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie. Deficite semnificative
Publicaţia germană WELT a analizat PNRR-urile prezentate de ţările din UE. Cum este văzută România, la Bruxelles.
Publicaţia germană WELT a analizat într-un articol recent publicat PNRR-urile prezentate de ţările din UE şi modul cum acestea au fost primite de Bruxelles. PNRR-ul României este privit cu scepticism de jurnaliştii germani care au punctat probleme care au dus la amânarea sa până în luna septembrie, scrie Mediafax.
Comisia nu va decide asupra PNRR românesc până la sfârşitul lunii septembrie. Situaţia Rămâniei este delicată. Planul prezentat de Bucureşti a ridicat multe semne de întrebare la Bruxelles, notează publicaţia germană WELT.
La Bruxelles, PNRR românesc este văzut ca având deficite semnificative, inclusiv lipsa informaţiilor privind costurile şi cheltuielile. Atât de mari erau lacunele, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârşitul lunii septembrie, se precizează în articolul publicat de WELT.
Publicaţia germană mai spune că pasul anterior menţionat este probabil să fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia „Comisia ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare".
Situaţia României nu este cea mai gravă
Totuşi, situaţia României nu este cea mai gravă. Două ţări nu au prezentat până acum planurile la Bruxelles. Olanda şi Bulgaria care se află în crize politice ca urmare a alegerilor parlamentare nu au un Guvern în deplină capacitate şi nu au trimis încă un plan câtre Comisie. În Olanda, formarea unui guvern durează deja de mai mult de 100 de zile şi nu pare să existe o soluţie în vitorul apropriat.
Şi în Ungaria există probleme din cauza unor tensiuni între Guvernul de la Budapesta şi UE. Experţii Comisiei au aprobat recent planurile Irlandei şi Republicii Cehe, însă o decizie finală va veni în următoarele săptămâni. Comisia nu a luat încă o decizie cu privire la planurile pentru Estonia, Finlanda, Malta şi Suedia, dar va decide asupra acestora la fel ca şi în cazul României, în septembrie. Cu toate acestea este de aşteptat ca plaurile, analizate deja în formă iniţială de Comisiei, să fie aprobate fără mari probleme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News