PNL, replică pentru Marius Budăi legat de bugetul de pensii din PNRR: Cât timp sunt bani, nu are rost să intervină statul
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Ionuț Stroe / Foto: gov.ro
Ionuț Stroe / Foto: gov.ro
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, i-a dat replica ministrului Muncii, Marius Budăi, care a anunţat că este nevoie de renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, astfel încât să poată fi mărite veniturile pensionarilor. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, le transmite un mesaj ferm pensionarilor, marți dimineață. 

”Creșterea pensiilor este o necesitate, iar PSD a pus în programul de guvernare acest lucru.  A fost o discuție la Cotroceni la începutul anului în care am susținut exact acest lucru, inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9.4% din PIB pus din pix de domnul Ghinea de la USR. 

Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Muncii, nu voi renunța sub nicio formă la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem. 

Nu avem voie să lăsăm ca acțiunile fără logică ale USR, din PNRR, să afecteze milioane de pensionari. Este obligația noastră să apărăm drepturile pensionarilor.” este mesajul transmis de Marius Budăi, ministrul Muncii. VEZI MAI MULTE AICI

PNL, replică. "Sunt bani suficienţi şi pentru mărire"

"9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR în momentul de faţă, este o sumă suficientă. Şi dacă ar fi să facem un calcul simplu în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o creştere a pensiilor. Şi dacă e să ne raportăm la recent invocata lege 127 după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB. Deci există bani acum pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am angajat să o aplicăm. Din punctul nostru de vedere, atât timp cât există bani, nu are niciun rost ca statul să intervină şi să blocheze acest lucru. 

Vă mai spun un lucru pe care l-am discutat cu premierul. 9,4% din PIB nu cuprinde şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică. Nu cuprinde sistemul de pensii ocupaţionale, sau pensii speciale. De aici şi spaţiul de manevră pe care îl avem şi, până în 2023, din punctul nostru de vedere, este suficient spaţiu bugetar. Foarte important, 9,4% din PIB în momentul de faţă reprezintă o cifră care poate fi mai mare, dacă ne onorăm angajamentul de a creşte PIB cu 2,4 procente anual de acum înainte. 9,4% ar putea, la anul, să reprezinte mai mult ca sumă decât acum. Dacă vom creşte PIB-ul şi încasările vor fi mai mari, vom avea suficientţi bani pentru a creşte pensiile şi pentru a satisface acest deziderat al tuturor partidelor", a declarat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel