PNL: Clotilde Armand recunoaște, implicit, că a încălcat legea. Culmea tupeului, îi acuză pe consilierii
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
foto Facebook Clotilde Armand/ USR Belgia
foto Facebook Clotilde Armand/ USR Belgia
  PNL o acuză pe primărița de la sectorul 1 de ”iresponsabilitate și abuzuri fără precedent, fără nicio legătură cu nevoile cetățenilor”. Organizația de sector a partidului susține că doamna Clotilde Armand admite că a încălcat legea, recunoscând datorii de peste 35 de milioane de lei, pe care a încercat să le treacă în buget. Confruntată cu opoziția PNL, Armand a întârziat punerea în discuție a bugetului, blocând abuziv proiecte cum ar fi amenajarea de parcări, investițiile în școli și biblioteci, organizarea unor piețe volante.   

În ultimele două săptămâni, arată PNL sector 1 într-un comunicat, primarul Armand Clotilde a refuzat să convoace consiliul local pentru a supune la vot proiectul de buget, în ciuda solicitărilor zilnice ale consilierilor PNL. Asta după încercarea penibilă de șantaj pe seama refugiaților, când PNL a demonstrat că nu există nicio legătură între lipsa unui buget legal și cheltuielile necesare cu găzduirea lor. Brusc, bugetul nu a mai fost urgent, iar tăcerea primarului s-a așternut peste subiect după ce Curtea de Conturi a arătat, negru pe alb, că bugetul propus de Armand Clotilde era construit ilegal. 

”Fără nicio explicație pentru întârzierea de două săptămâni, primarul sectorului 1 a convocat de ieri pe azi, pentru ora 11, o nouă ședință extraordinară de consiliu cu un singur punct - bugetul. PNL Sector 1 salută acest fapt și va solicita suplimentarea ordinii de zi cu proiectul privitor la bursele elevilor, din nou întârziate luni de zile la sectorul 1, așa cum s-a mai întâmplat în 2021. PNL îl somează public pe primar să nu mai blocheze fondurile necesare pentru mii de elevi din sectorul 1. 

Prioritățile doamnei Armand Clotilde sunt altele, în mod evident, după ce tot ieri a transmis o „plângere prealabilă” consilierilor locali, o nouă încercare de șantaj. Culmea tupeului este că vina este aruncată asupra consilierilor locali, deși aceștia au fost prezenți la ședințe, au prezentat toate aspectele legale, au depus zeci de amendamente. Nu același lucru se poate spune despre primar, cunoscut fiind obiceiul dânsei de a veni doar pentru câteva minute la începutul ședințelor de consiliu local pentru a citi un discurs pregătit dinainte. Consilierii locali rămân apoi, ore în șir, în „dialog” cu scaunul gol al edilului. 

Amendament prin care recunoaște datorii de 35 milioane de lei

Reamintim bucureștenilor care suferă de doi ani de zile de pe urma blocajelor și haosului din Primăria Sectorului 1 că încă din luna ianuarie PNL Sector 1 a cerut public primarului Armand Clotilde să prezinte un proiect de buget legal. Legea 273/2006 prevede la art 14 (6): „La elaborarea bugetelor, ordonatorii de credite și autoritățile deliberative au obligația să prevadă distinct credite bugetare pentru stingerea plăților restante la finalul anului anterior.” Autoritatea deliberativă este Consiliul Local, iar consilierii liberali cer un singur lucru simplu și nenegociabil: respectarea legii. Mai mult, Curtea de Conturi prevede expres ca „la întocmirea bugetului să fie prevăzute sumele pentru plata acestor facturi (restante)”. Este vorba despre peste 20 de milioane de euro, o sumă enormă din buzunarul cetățenilor sectorului 1.

Pentru ședința de azi, primarul a venit brusc cu un amendament prin care recunoaște și bugetează datorii de peste 35 de milioane lei. Nu e clar de unde vine această sumă și de ce apare abia acum, după aproape două luni de la apariția proiectului de buget. Implicit, primarul recunoaște că a încălcat legea. Totuși, refuză în continuare să bugeteze datorii de cel puțin 80 de milioane de lei, la care face referire inclusiv măsura obligatorie a Curții de Conturi, ceea ce face ca în actuala formă proiectul de buget să fie în continuare…curat ILEGAL. 

„PNL Sector 1 nu va ceda în fața amenințărilor, șantajului și presiunilor primarului de a încălca legea. Inițiatorul proiectului de buget este primarul, conform legii. Primarul are obligația să pună în practică măsurile și precizările Curții de Conturi și să vină pe masa Consiliului Local cu un buget legal. Nu ne interesează dacă va face sau nu plata datoriilor, aceasta e doar decizia și răspunderea primarului, dar datoriile trebuie bugetate, iar consilierii locali au obligația legală să se asigure de acest lucru. Așa spune legea, iar legea bate oricând toanele unui edil. În plus, solicităm public a suta oară primarului Armand să înceteze urgent abuzurile prin care blochează de luni de zile peste zece proiecte de hotărâre de Consiliu Local, depuse de consilierii liberali. Instituțiile abilitate trebuie să se sesizeze, pentru că prin aceste încălcări flagrante ale legii primarul încalcă cu bună știință dreptul consilierilor locali de a iniția, dezbate și vota proiecte pentru cetățenii care i-au ales,” a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1. 

Proiectele PNL blocate abuziv de primar vizează: organizarea de piețe volante, dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea mașinilor electrice, amenajarea de parcuri și parcări, apă curată pentru școlile din sectorul 1, biblioteci publice etc. Acesta e agenda PNL sector 1, spre deosebire de agenda primarului Armand Clotidle, pentru care contează doar trei lucruri: imaginea, scandalul și circul”, susține PNL sector 1. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel