Data publicării:

Plumb și cadmiu peste valorile admise în ciocolata neagră. Atenție la doze

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Plângerea vine de la o asociație de consumatori din SUA împotriva multinaționalelor din sector, care se asigură că respectă limitele legale pentru metale grele.

Ciocolata neagră este considerată cea mai sănătoasă ciocolată, datorită prezenței antioxidanților și conținutului scăzut de zahăr. Cu toate acestea, plângerea Consumer Reports, o asociație de consumatori din SUA care a dezvăluit cantități de plumb și cadmiu considerate ”periculoase”  în produsele din ciocolată neagră ale diferitelor multinaționale, îi îngrijorează pe iubitorii de batoane cu un conținut ridicat de cacao, scrie Agrifood.

Între timp, chestiunea a ajuns deja în instanță și ar putea crea un precedent important în evaluarea siguranței produselor pe bază de cacao și a îndatoririlor față de consumatori.

Testele efectuate de Consumer Reports, au relevat niveluri nocive de plumb și cadmiu în 23 din cele 28 de batoane de ciocolată analizate, aparținând a 21 de mărci diferite, printre care Mondelez International, Lindt, Theo Chocolate și Trader Joes's. 

Pentru a stabili pericolul, experții se referă la consumul zilnic de cel puțin 33 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Analize

În cadrul testelor, Consumer Reports susține că a folosit ca parametri doza maximă permisă pentru plumb (0,5 micrograme) și cadmiu (4,1 mcg). Conținutul mare de plumb a fost detectat în zece batoane, inclusiv cel de la Lindt cu 85% cacao.

Opt produse, pe de altă parte, au niveluri de cadmiu considerate a fi peste medie, în timp ce în altele cinci au rezultat valori modificate  pentru metale grele, cum ar fi batonul de ciocolată organic, Green & Black deținut de Mondelez.

Subiecți cu risc

Potrivit experților, expunerea constantă și pe termen lung chiar și la cantități mici de metale grele poate duce la diverse probleme de sănătate, în special periculoase pentru femeile însărcinate și copiii mici. În special, pentru cei din urmă, aceste substanțe pot cauza probleme de dezvoltare, inclusiv pe cea a creierului și pot duce la un IQ mai scăzut, a spus Tunde Akinleye, cercetătorul în siguranța alimentară care a condus testele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel