Data publicării:

Ploi „fără precedent” în Japonia. O persoană a murit și mai multe sunt date dispărute - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Au avut loc inundații și alunecări de teren în Japonia.

CITEȘTE ȘI: Pericol de inundații în 11 state din Nigeria, după ce Camerunul a anunțat că va face deversări dintr-un baraj

O persoană a murit și alte șapte sunt date dispărute, au anunțat autoritățile, după ce ploi „fără precedent” au provocat inundații și alunecări de teren în regiunea de coastă Ishikawa din nordul Japoniei, afectată de cutremur.

Agenția Meteorologică Japoneză (JMA) a emis sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă pentru regiunea Ishikawa, în urma ploilor torențiale care se așteaptă să dureze până duminică la prânz.

Peste 40000 de persoane din patru orașe au primit ordin de evacuare după ce mai multe râuri din regiune au ieșit din matcă.

Foto: Agerpres

Doi dintre cei dispăruți au fost luați de curenții puternici ai râurilor, potrivit serviciului public de radiodifuziune japonez NHK.

Între timp, alți patru muncitori care efectuau reparații rutiere în urma cutremurului mortal din ziua de Anul Nou sunt de asemenea dați dispăruți.

Peste 120 mm de ploaie au fost înregistrați în Wajima sâmbătă dimineața, a raportat NHK, cea mai puternică ploaie torențială în regiune de la începutul înregistrărilor.

”Riscul este iminent”

Sugimoto Satoshi, prognozator al Agenției Meteorologice Japoneze a declarat reporterilor: „Acest nivel de ploi torențiale nu a mai fost experimentat niciodată în această regiune. Locuitorii trebuie să își asigure imediat siguranța. Riscul pentru viața lor este iminent”.

Imaginile difuzate de NHK au arătat o întreagă stradă din Wajima scufundată sub apă.

Oficialul guvernamental Koji Yamamoto a declarat pentru AFP că 60 de persoane au lucrat la refacerea unui drum afectat de cutremur în orașul Wajima, dar au fost lovite de o alunecare de teren sâmbătă dimineața.

„Le-am cerut (n.r. antreprenorilor) să verifice siguranța lucrătorilor... dar încă nu am reușit să contactăm patru persoane”, a declarat Yamamoto.

Foto: Agerpres

Autoritățile care au încercat să ajungă la sit, a spus el, au fost „blocate de alunecările de teren”.

Alte două persoane au fost grav rănite, potrivit oficialilor guvernamentali.

Aproximativ 6000 de gospodării au rămas fără curent electric, iar un număr necunoscut de gospodării au rămas fără apă curentă, a relatat agenția AFP.

Evacuarea a aproximativ 44000 de locuitori

Orașele Wajima, Suzu și Noto au ordonat evacuarea și adăpostirea a aproximativ 44000 de locuitori din prefectura Ishikawa, insula Honshu.

În același timp, altor 16000 de locuitori din prefecturile Niigata și Yamagata, situate la nord de Ishikawa, li s-a cerut, de asemenea, să evacueze.

Wajima și Suzu, în peninsula Noto din centrul Japoniei, s-au numărat printre zonele cele mai grav afectate de un cutremur uriaș cu magnitudinea de 7,5 în ziua de Anul Nou, care a ucis cel puțin 236 de persoane.

Foto: Agerpres

Regiunea încă se recuperează în urma cutremurului puternic care a dărâmat clădiri, a rupt drumuri și a provocat un incendiu de proporții.

În ultimii ani, Japonia a înregistrat precipitații fără precedent în unele părți ale țării, inundațiile și alunecările de teren provocând uneori victime, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel