Platformele de inteligență artificială, luate la bani mărunți de UNESCO: „Lumea are nevoie de reguli de etică mai solide”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Platformele de inteligență artificială, luate la bani mărunți de UNESCO: „Lumea are nevoie de reguli de etică mai solide” / Foto: Pixabay, de Geralt
Platformele de inteligență artificială, luate la bani mărunți de UNESCO: „Lumea are nevoie de reguli de etică mai solide” / Foto: Pixabay, de Geralt
UNESCO a cerut joi guvernelor să implementeze reguli de etică mai solide în ceea ce priveşte inteligenţa artificială (AI), relatează dpa.  

"Lumea are nevoie de reguli de etică mai solide pentru inteligenţa artificială: aceasta este provocarea vremurilor noastre", a declarat la Paris directoarea generală a organismului cultural şi ştiinţific al ONU, Audrey Azoulay.

Autoreglementarea acestei industrii nu este suficientă pentru a evita daunele etice cauzate de dezvoltarea continuă a sistemelor AI, susţine UNESCO.

Azoulay a cerut punerea în aplicare a unei recomandări privind inteligenţa artificială adoptată de UNESCO în 2021.

Prin demersul său, organizaţia ONU a reacţionat la apelul a peste 1.000 de experţi care au cerut un moratoriu asupra noilor sisteme AI, a mai spus ea.

Şefa UNESCO şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu multe dintre problemele de etică ridicate de aceste inovaţii, în special discriminarea şi stereotipurile, la fel şi dezinformarea, protecţia datelor personale, drepturile omului şi cele privind protecţia mediului.

UNESCO a afirmat că recomandările sale vor oferi instrumentele necesare pentru a asigura că "evoluţiile în domeniul AI respectă statul de drept, evitând prejudiciile, şi asigurându-se că, atunci când are loc o astfel de situaţie, cei afectaţi dispun de mecanismele necesare pentru a primi sprijin", scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel