Data publicării:
Platforma pentru Integritate: nu candidăm la primării fără consilieri locali curați!
Deputatul PNL, Ovidiu Alexandru Raețchi, a scris o analiză politică pentru dcnews.ro, despre corupția din politică. El propune o reformare a clasei politice. Primarii ar putea renunța la candidaturile lor dacă nu vor avea consilieri locali corecți.
Iată analiza politică scrisă de Ovidiu Alexandru Raețchi pentru dcnews.ro:
Ca deputat de Diaspora n-as fi putut fi corupt nici macar daca mi-as fi strigat disponibilitatea in piata publica: pur si simplu nu era nimeni dispus sa ma corupa. Motivul? Nu exista in spatele meu nicio organizatie locala care sa imparta functii in administratie, deci pozitii cheie pentru contracte cu statul. Organizatiile locale din Diaspora nu pot truca licitatii in Italia, Spania sau Dubai. Sediul politic principal al coruptiei romanesti este, cu alte cuvinte, organizatia locala. Acesta organizatie propune promotiile de primari si consilieri locali – cei care au acces cu adevarat la fonduri publice usor de delapidat. Parlamentarii corupti nu au putere decat daca conduc un astfel de cuib de viespi de la firul ierbii – accesul direct al deputatilor si senatorilor la banii statului e minim.
"Nu îmi dați consilieri curați, nu candidez"
Nicio reforma a clasei politice nu va avea succes, in aceste conditii, daca nu incepe cu listele de consilieri locali. Iar alegerile din anul 2016 sunt o excelenta ocazie in acest sens. Incurajati de revendicarile revolutiei #Colectiv, politicienii luati in calcul de marile partide pentru posturile de primar au autoritatea de a impune – cu pretul propriei candidaturi – criterii de integritate pentru consilierii locali. Pe mâna aleșilor locali sunt lasatii banii de care depinde dezvoltarea județelor și a sectoarelor, ei sunt implicați în contracte pe bani publici și tot ei sunt responsabili de asigurarea serviciilor publice pentru cetățeni. Infiltrarea unor oameni care nu trec testul unor criterii simple de integritate în aparatul conducerii locale este un urias compromis pentru politicienii care permit asta. Candidatul la alegerile locale poate insa sa traseze o linie clara de demarcatie intre admis si respins atunci cand are in fata lista de consilieri, aplicand criterii de integritate prin care sa dispara cei care au dosare penale, probleme de incompatibilitate, care au facut afaceri cu statul sau au fost implicati in scandaluri de coruptie. Si asta, repet, cu pretul propriei candidaturi: nu imi dati consilieri curati, nu candidez.
[citeste si]
Plecand de la aceasta idee, ii invit public pe toti colegii mei din Partidul National Liberal care candideaza pentru posturi de primar in Bucuresti sa mi se alature intr-o Platforma comuna pentru Integritate care sa prevada toate conditiile de acceptabilitate pentru un consilier local. Dezbaterea pentru finalizarea acestei Platforme vor avea loc pe 25 noiembrie, la Palatul Parlamentului.
Notă: Titlul și conținutul aparțin autorului. Titlul de homepage, lead-ul și intertitlurile aparțin redacției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News