„Planul” rușilor pentru țara noastră. Daniel Fried, fostul ambasador al SUA: Ar fi o veste proastă pentru România dacă ar reuși vreodată
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Daniel Fried, fostul ambasador al SUA, a fost invitat în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DC News și DefenseRomania.  

Daniel Fried a descris situația actuală a războiului din Ucraina. România este la graniță și situația nu arată prea bine pentru moment. 

„Este un război major, o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci pentru securitatea europeană în general, inclusiv pentru România. Așa că haideți să luăm în serios amenințarea. Și nu e nevoie ca un american să le spună asta românilor. Situația de pe câmpul de luptă este gravă. Nu este însă fără speranță. Rușii împing foarte tare, dar nu au reușit să avanseze foarte mult în direcția Harkov. Este posibil să încerce să avanseze și în est, în jurul Donețkului. 

Nu au avut câștiguri majore. Ei lovesc infrastructura energetică ucraineană și produc multe pagube. În același timp, și aceasta este vestea bună, ucrainenii au fost eficienți în a lovi infrastructura militară rusă din Crimeea. Iar Flota rusă a Mării Neagre a fost forțată să se retragă în estul Mării Negre.

Așadar, ucrainenii au avut unele succese. Nu știm ce se va întâmpla în continuare război și trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să continue lupta. Și trebuie să creștem presiunea economică asupra Rusiei. De asemenea, trebuie, și să fim serioși în această privință, trebuie să luăm în serios amenințările la adresa României, a Poloniei, a statelor baltice. Iar summitul NATO de luna viitoare de la Washington nu va fi și nu ar trebui să fie un summit al autofelicitărilor. Ar trebui să fie un summit în care să vorbim despre sprijinul pentru Ucraina și apărarea Europei împotriva agresiunii rusești”, a zis Daniel Fried, fostul ambasador al SUA.

În rândul statelor NATO, în România există o teamă foarte mare că Rusia ar putea lua Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, și ar putea ajunge la Dunăre, în Delta Dunării. Și ar ajunge în graniță fizică directă cu România, ceea ce ne face să ne simțim foarte inconfortabil.

„Credem că atacul va fi în sud, Odesa și Ismail, mai mult decât în nord, cum ar fi Harkovul pe care tocmai l-ați menționat. Putem opri acest lucru?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Aveți dreptate, rușilor le-ar plăcea să pună mâna pe Odessa. Le-ar plăcea să poată amenința direct România și să amenințe direct Republica Moldova, care, apropo, este unul dintre motivele pentru care secretarul de stat american Tony Blinken s-a deplasat la Chișinău, pentru că noi, americanii, nu suntem nici orbi, nici proști. Noi înțelegem amenințarea. Iar românii au dreptate să se îngrijoreze. 

Acestea fiind spuse, va fi însă dificil pentru ruși să avanseze în direcția Odesa. Crimeea nu mai este o bază sigură pentru ei. Iar liniile lor de aprovizionare din Rusia trec prin părțile ocupate de ruși din sudul Ucrainei, iar acestea sunt vulnerabile la un atac ucrainean. Prin urmare, pentru a ajuta la securitatea României, ceea ce trebuie să facem, este să ajutăm Ucraina să obțină capacitatea de a ataca liniile de aprovizionare rusești, făcând dificil sau, sperăm, imposibil pentru ruși să avanseze spre Odesa. Dar aveți dreptate. Le-ar plăcea să o facă. Le-ar plăcea să cucerească Odesa, iar asta ar fi o veste proastă pentru România dacă ar reuși vreodată. Așa că haideți să-i oprim”, a mai zis Daniel Fried, fostul ambasador al SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel