Data publicării:

Planul lui Rutte privind candidatura la șefia NATO

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mark Rutte, prim-ministru în exerciţiu al Olandei, s-a declarat 'optimist' privind şansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO, însă a subliniat faptul că acest lucru 'nu este încă decis' din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei şi Ungariei, transmite joi EFE.

Mark Rutte, care a anunţat vara trecută că va părăsi politica olandeză după căderea ultimului său cabinet, este plin de speranţă în privinţa şanselor sale de a ajunge în fruntea unei organizaţii internaţionale. 'Sunt optimist', a zis Rutte, într-un interviu pentru Nieuwsuur, un program de la postul public NPO.

Totuși, Mark Rutte recunoaşte faptul că încă nu are sprijinul tuturor celor 32 de state membre, deşi a călătorit în Turcia înn ultima perioadă. Rutte a reuşit să îl convingă pe preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a confruntat în numeroase rânduri în calitate de prim-ministru al Olandei.


'Acest tip de paşi din cadrul procesului, a zbura pentru a vedea pe cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele ţări după aceea? Dar asta nu poate fi prevăzut în avans', a zis Mark Rutte.

Statele Unite ale Americii au fost printre primele ţări care şi-au exprimat sprijinul pentru Rutte în cursa sa către NATO, însă politicianul olandez spune că "nu a auzit" confirmarea zvonurilor că Washingtonul face deja presiuni asupra Ungariei să renunţe la vetoul său. "De asemenea, nu exclud să existe o altă conversaţie în paralel", a recunoscut Rutte.

Deocamdată, planul lui Rutte este să aştepte pentru că "nu e ca şi cum aş suna oamenii să le spun: 'daţi-mi sprijinul vostru'".

Ungaria a afirmat și marţi că nu îl va sprijini pe Rutte, spunând faptul că prioritatea sa este ca NATO să fie condusă de un reprezentant din Europa de Est, precum preşedintele României Klaus Iohannis, a cărui candidatura nu are totuşi prea numeroase şanse, având în vedere sprijinul larg din rândul aliaţilor pentru Mark Rutte, notează EFE.

Deocamdată, nici Slovacia nu s-a hotărât. Miniştrii de externe ai NATO iau parte joi şi vineri la Praga la o întâlnire informală pentru a pregăti summitul liderilor aliaţi care va fi găzduit de Washington între 9-11 iulie, în care sprijinul pentru Ucraina va fi unul dintre principalele aspecte de pe ordinea de zi, însă este totodată de aşteptat să se ajungă la un acord privind celui care îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel