Planeta pe care plouă cu safire şi rubine. Este prima care are APĂ în stratosferă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
O planetă uriaşă, aflată la doar 855 de ani lumină faţă de Pământ, are condiţii extreme, spun cercetătorii. Conform acestora, pe această planetă plouă cu rubine şi safire, iar norii sunt formaţi din metale vaporizate. 

"Deşi am descoperit mii de exoplanete, am putut studia atmosfera doar în cazul câtorva, pentru că este foarte greu să facem asta. Acum facem fotografii izolate ale regiunilor atmosferelor exoplanetelor, pentru a le studia ca pe nişte sisteme 3D, cum de altfel şi sunt", a declarat astronomul Thomas Mikal Evans, de la Institutul de Astronomie Max Planck din Germania. 

Exoplaneta, numită Wasp-121b, este o gazoasă gigantă care este de 1,81 ori mai mare decât Jupiter şi completează orbita în jurul stelei sale în doar 1,27 zile. În plus, este prima exoplanetă în stratosfera căreia a fost găsită APĂ, scrie Science Alert

E puţin probabil, însă, ca Wasp-121b să fie locuibilă. La o orbită atât de rapidă, planeta este extrem de fierbinte, cu temperaturi între 1227 şi 2727 grade Celsius. Tot din cauza apropierii faţă de stea, planeta nu se roteşte, ceea ce înseamnă că pe o parte este mereu lumină, în timp ce partea cealaltă este acoperită de întuneric în permanenţă. 

Cel mai interesant lucru este că pe această planetă plouă cu rubine şi safire. Asta pentru că apa din stratosferă nu este condensată în nori. Norii, în schimb, se formează din metale precum vanadium, fier, crom, calciu, sodiu, magneziu şi nichel. 

Misterele planetei NOUĂ. Corpul ceresc pe care nu îl vedem, dar care ar avea o masă de 10 ori mai mare decât Pământul

Percival Lowell, scriitor şi om de afaceri din secolul XIX, a făcut mai multe afirmaţii incredibile de-a lungul deceniilor. El se recomanda ca astronom, după ce citise doar o carte despre planeta Marte. 

Iniţial, acesta era convins de existenţa marţienilor, despre care credea chiar că îi descoperise. Ulterior, a sugerat că liniile care se văd pe suprafaţa planetei Marte erau canale, construite pentru extragerea apei din calotele glaciare de la polii planetei roşii. 

Dar cea mai importantă afirmaţie a lui Lowell este legată de existenţa unei a noua planete în sistemul nostru solar. O planetă ipotetică, numită X, despre care se crede că se află la capătul sistemului solar, dincolo de Uranus şi Neptun. 

Pe 18 februarie 1930, un astronom a descoperit planeta Pluto, iar pentru o vreme, aceasta a fost considerată a noua planetă a sistemului solar, planeta X. Însă nu era aceasta, pentru că ceea ce căuta Lowell avea suficientă forţă pentru a le trage spre ea pe Neptun şi pe Uranus. 

Dar căutările nu au încetat, scrie BBC. În 1992, doi astronomi au descoperit centura Kuiper, căutând obiecte stelare dincolo de Neptun. Este atât de vastă încât se crede că ar conţine sute de mii de obiecte mai mari de 100 km în diametru, precum şi până la un trilion de comete. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel