Data publicării:
Planetă cu apă şi condiţii propice vieţii, la doar 117 ani lumină de Pământ. E înconjurată de resturi "ca nişte comete"
O planetă care ar putea avea condiţii propice vieţii s-ar afla la doar 117 ani lumină distanţă faţă de Pământ.
Dacă teoria cercetătorilor este confirmată, atunci ar fi pentru prima dată când o astfel de planetă ar fi descoperită pe orbita unui stele de tip pitică albă.
Concret, experţii au detectat un inel de resturi şi structuri de mărimea Lunii aproape de o stea pitică albă, aflată pe moarte, dar şi ceea ce pare a fi o planetă situată în "zona locuibilă", ceea ce înseamnă că acolo ar putea exista apă şi că planeta nu ar fi nici prea rece, nici prea caldă, deci ar putea avea şi condiţii propice vieţii.
Stelele pitice albe sunt stele moarte care şi-au consumat deja tot hidrogenul. Inclusiv Soarele nostru se va transforma într-o astfel de stea la un moment dat, astfel că cercetătorii spun că noile observaţii ar putea arăta ce se va întâmpla cu sistemul nostru solar în câteva miliarde de ani.
"Este pentru prima dată când astronomii au detectat un corp planetar în zona locuibilă a unei pitice albe", a declarat Jay Farihi, profesor la Colegiul Universitar din Londra, conform Daily Mail. Conform măsurătorilor, planeta s-ar afla la o distanţă de 60 de ori mai mică de steaua pe care o orbitează, comparativ cu distanţa dintre Pământ şi Soare.
Lunile acestei planete, DIFERITE: Arată ca nişte comete
"Structurile de tip Lună pe care le-am observat sunt neregulate şi prăfuite, ca nişte comete, nu sunt solid şi sferice. O posibilitate este ca aceste corpuri să fie ţinute într-un tipar orbital graţie influenţei gravitaţionale a planetei. Fără această influenţă, aceste resturi s-ar dispersa şi s-ar ciocni unele de altele. Un precedent pentru acest tip de acţiune este şi modul în care atracţia gravitaţională a Lunilor lui Neptun şi Saturn ajută la formarea acelor structuri inelare din jurul planetelor", a mai specificat Farihi.
"Posibilitatea ca în zona locuibilă să fie o planetă este extraordinară. Şi total neaşteptată, nu credeam că vom găsi aşa ceva. Nu putem observa planeta direct, astfel că o confirmare ar putea veni prin compararea mai multor modele computerizate, dar şi prin observarea stelei respective şi a resturilor din jur", a concluzionat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News