Plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Sorina-Pintea-Ministrul-Sănătății
Sorina-Pintea-Ministrul-Sănătății
Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţi, a lansat azi Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030. Planul a fost elaborat în concordanţă cu "Strategia globală a sistemului de sănătate privind hepatitele virale", adoptat de Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 2016.

”Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale urmăreşte crearea unui cadru de intervenţie bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător şi sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile şi priorităţile naţionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. 

Scopul Planului-cadru naţional este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin hepatite virale şi complicaţii ale acestora şi prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire şi tratament.

Au fost stabilite patru direcţii strategice pentru planificarea şi implementarea intervenţiilor de sănătate publică împotriva hepatitelor virale.

Sorina Pintea: Pași importanți în lupta cu hepatita C

"Romania a facut paşi importanţi în lupta cu hepatita C, asigurând acces la terapii inovatoare cu o rată foarte mare de vindecare. Însa, lupta continua. De aceea, am considerat extrem de importantă realizarea unei strategii naţionale care să cuprindă totalitatea măsurilor pe care trebuie să le avem în vedere, astfel încât să câştigăm această batalie", a delarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Implementarea Planului-cadru naţional va fi realizată în parteneriat cu principalii actori implicaţi în prevenirea, supravegherea, controlul şi managementul hepatitelor virale (parteneri guvernamentali, societăţi medicale profesionale, parteneri din societatea civilă) iar pentru îndeplinirea obiectivelor Planului-cadru naţional se vor elabora periodic planuri de acţiune şi se va dezvolta un mecanism de monitorizare şi evaluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel